Grudnjak obavezan na radnom mestu

Izvor: Politika, 15.Jan.2011, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grudnjak obavezan na radnom mestu

Šefovi u Nemačkoj ne samo da zaposlenima daju radne zadatke, što im je u opisu posla, nego mogu da utiču i na njihovo oblačenje i frizure. Radnički sud u pokrajini Severna Rajna Vestfalija odlučio je da šefovi imaju pravo da zaposlenim ženama narede da na radnom mestu nose brusthaltere, da mogu da određuju dužinu noktiju radnica ili da zahtevaju da im kosa bude čista i očešljana. Muškarcima nije zabranjeno da nose bradu, ali ona mora da bude uredno podšišana, dok ostali moraju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << budu obrijani.

Ovo rešenje sud je doneo u procesu u kojem su radnici tužili neimenovanu firmu za poslove obezbeđenja na aerodromu, jer su smatrali da su pravila kompanije u vezi sa odevanjem i izgledom suviše stroga. Presuda će se primenjivati na svim radnim mestima u toj najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini.

„Zahtev da žene na poslu nose brusthalter i da im nokti ne mogu biti duži od pola centimetra ne narušava ljudska prava”, procenio je sud, a osnova za to bio je pravilnik kompanije koji su zaposleni ocenili kao suviše strog.

Brusthalter može biti beli ili u boji kože, kako se ne bi video ispod odeće, a druge boje dolaze u obzir samo ukoliko žena nosi potkošulju.

Jedina pobeda koju su zaposleni odneli na sudu jeste da firme nemaju pravo da zabrane određene nijanse boje kose i laka za nokte, niti nošenje perike koje je, inače, pravilnikom tužene kompanije bilo zabranjeno.

A. M.

objavljeno: 16.01.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.