Izvor: B92, 20.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grob ispod Foruma - stariji od Rima

Rim -- Italijanski arheolozi otkrili su tri hiljade godina staru grobnicu, stariju i od antičkog Rima.

Arheolozi su kopali ispod drevnog Foruma i naišli na grobnicu, za koju veruju da je deo cele nekropole. Poverenik za arheologiju Eugenio La Roka rekao je da je uveren da će iskopavanjima biti otkriveno još grobnica.

Članovi arheološkog tima su iz grobnice, koja liči na bunar, izvadili nekoliko vaza, a nađena je i grobna urna. Stručnjaci su procenili da grobnica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potiče iz 1000. godine pre nove ere, što znači da je nekropola podignuta nekoliko stotina godina pre doba starih Rimljana.

Arheolozi već 20 godina intenzivno istražuju Forum, a prošle godine objavili su da veruju da su pronašli ostatke vladarske palate koja datira otprilike iz vremena legendarnog utemeljenja Rima.

Prema legendi, Rim su 753. godine pre nove ere utemeljili Romul i Rem, sinovi blizanci boga rata Marsa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.