Gradski menadžer vredan 800.000 dolara

Izvor: Politika, 26.Apr.2011, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradski menadžer vredan 800.000 dolara

Bel nije ni veliki ni bogat američki grad u kojem su vodeći funkcioneri dobijali do triput veće plate od njihovih kolega u drugim mestima

Novinari „Los Anđeles tajmsa” Džef Gotlib i Ruben Vajvsdobitnici su jedne od ovogodišnjih Pulicerovih nagrada za novinarstvo. U nekoliko tekstova oni su razotkrili lokalne rukovodioce u siromašnom kalifornijskom gradu Bel koji su dodeljivali sebi ogromne plate, a istraga je dovela do hapšenja odgovornih. U septembru prošle godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Robert Rizo i još sedmoro funkcionera grada Bel uhapšeni su i optuženi da su kroz enormne plate i kredite u svoju korist prisvojili 5,5 miliona dolara novca poreskih obveznika. Optužnica ih tereti i za sukob interesa, falsifikovanje i skrivanje javnih dokumenata.

Prenosimo prvi iz serije nagrađenih tekstova, objavljen 15. jula 2010.

***

Bel, jedan od najsiromašnijih gradova u okrugu Los Anđelesa, daje svojim funkcionerima plate koje spadaju u najveće u zemlji, uključujući menadžera koji prima skoro 800.000 dolara godišnje, pokazuju dokumenti u koje je „Tajms” imao uvid.

Pored 787.637 dolara, koliko prima načelnik gradske uprave Robert Rizo, Bel plaća šefa policije Rendija Adamsa 457.000 dolara godišnje, što je oko 50 odsto više nego što dobija šef losanđeleske policije i više nego duplo u odnosu na njujorške policijske komesare. Pomoćnik gradskog menadžera u Belu, Andžela Spacija prima godišnje 376.288 dolara, više nego većina gradskih menadžera.

Najviši funkcioneri su poslednjih godina redovno dobijalii pozamašne povišice. Rizu u ugovoru piše da svakog jula dobija povišicu od 12 odsto, isto koliko i njegov zamenik, saznaje se iz dokumenata pribavljenih na osnovu kalifornijskog Zakona o javnosti podataka.

Rizo, koji je na javnoj funkciji u Belu od 1993. godine, ne vidi razlog da se pravda zbog tolikih primanja.

„Ako je to cifra od koje se ljudi zagrcnu, možda se bavim pogrešnim poslom. Mogao sam da uđem u privatan biznis i zaradim taj novac. Bel mi je dao nadoknadu za posao koji sam radio”, kaže Rizo.

Zamenica Spacija se slaže:

„Rekla bih da dobijete onoliko koliko platite”.

Gradonačelnik Bela, Oskar Hernandez, brani svoju platu: „Naš grad je jedan od najboljih u regiji. To je rezultat gradskog menadžera. Ne zato što ja tako kažem, nego zato što moja zajednica tako kaže”.

Hernandez i ostali članovi gradskog veća kažu da je grad bio na ivici bankrota kada je Rizo došao pre 17 godina. Od tada je, kažu, postavio grad na zdrave finansijske noge, a gradski fond skoro utrostručio na 15 miliona dolara.

„Ulice su nam čistije, imamo divne parkove, bolje osvetljenje. Te stvari ne dolaze same od sebe. Imamo ih je jer je on imao viziju i ostvario je”, kaže Hernandez.

Eksperti u gradskom veću bili su šokirani platama koje grad isplaćuje, posebno Rizovim primanjima. „Nisam čuo ni za približno toliku cifru ni kao naknadu ni kao platu”, tvrdi Dejv Mora, regionalni direktor u Asocijaciji za gradski i okružni menadžment, inače penzionisani gradski menadžer. Za poređenje, Menhetn bič, znatno bogatiji grad sa 7.000 manje stanovnika, plaćao je poslednjem gradskom menadžeru 257.000 godišnje, a izvršni direktor losanđeleskog okruga Vilijam Fudžioka zarađuje godišnje 338.458 dolara.

Ovolikim platama nije izgleda prekršen nijedan zakon, kaže Dejv Demerdžijan iz Kancelarije okružnog tužioca Los Anđelesa. Državni zakon reguliše koliko mogu da budu plaćeni članovi gradskog veća, ali ne i koliko oni mogu da plate rukovodioce, ocenjuje Demerdžijan.

Okružni tužilac vodi istragu o Belu zbog pozamašnih naknada koje primaju članovi Gradskog veća – oko 100.000 godišnje za funkcije bez punog radnog vremena. Normalno je da članovi veća u gradu te veličine primaju oko 400 dolara mesečno.

Veće je povećalo naknade isplaćujući svojim članovima novac za učešće u odborima raznih gradskih agencija kao što su Agencija za novi razvoj, Agencija za stanovanje, Komisija za planiranje, Javna finansijska uprava i Uprava za čvrst otpad i reciklažu.

Demerdžijan kaže da dokumentacija pokazuje da svaki član veća dobija mesečno 7.873 dolara za članstvo u ovim odborima.

Član veća Luis Artiga ističe da nije imao predstavu koliko će biti plaćen. Kada je dobio prvi ček, pomislio je da je to „božje čudo”.

Rizo je branio svoju platu i platu svojih zaposlenih rečima da oni ne dobijaju naknade za benzin i telefonske račune i da sami moraju da plaćaju put na konferencije van grada. Međutim, u njihovim ugovorima piše da mogu da traže da im se pokriju troškovi. Povrh plate, nedavno je dobio još jedan bonus – veće je izglasalo da mu se dodeli i peta nedelja odmora.

Inače, gradić Bel je punio novinske naslove kada je kao grad od 37.000 stanovnika pristao da preuzme upravljanje susednim Mejvudom, koji je otpustio većinu svojih zaposlenih i raspustio policiju pošto nije uspeo da im obezbedi osiguranje.

Džef Gotlib

Ruben Vajvs

-----------------------------------------------------------

Početna plata bila 72.000 dolara godišnje

Rizo je diplomirao na Berkliju, a master stekao na državnom univerzitetu Ist Bej u oblasti javne uprave.Početna plata u Belu mu je iznosila 72.000 dolara godišnje, a do septembra 2004. narasla je na 300.000 godišnje. Deset meseci kasnije skočila je za 47 odsto – na 442.000. Nastavila je da raste za 52.000 godišnje do 1. jula 2008, kada je dobio redovno povećanje i potpisao aneks ugovora kojim je osigurao povećanje od pet posto u septembru i garantovano povećanje od 12 odsto svakog jula.Poslednja povišica je iznosila 84.390 dolara a sledećeg jula dobiće 94.516 dolara više.

-----------------------------------------------------------

Spacija vodi i Mejvud koji je u problemima

Spacija je zaposlena u julu 2003. s platom od 102.310 dolara godišnje. Godinu dana kasnije zarađivala je 130.000, a trenutno dobija 376.203 dolara i ima godišnje povećanje od 12 odsto, isto kao Rizo. Ona je od februara vršilac dužnosti gradskog menadžera susednog Mejvuda koji je zapao u probleme.„Komšija je u nevolji. A kad vam je komšija u nevolji, pada i cena vaše imovine” objasnio je njen kolega Rizo.

objavljeno: 26.04.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.