Govorili su mu da je lud! Nikola na Fruškoj gori napravi samoodrživu kuću u kojoj ne plaća nijedan račun (VIDEO)

Izvor: Luftika.rs, 13.Jul.2023, 14:58

Govorili su mu da je lud! Nikola na Fruškoj gori napravi samoodrživu kuću u kojoj ne plaća nijedan račun (VIDEO)

Svi su mi govorili da sam lud, prisetio se mladi Nikola, već neko vreme „ful tajm“ žitelj Fruške gore ali i ponosni vlasnik kuće za koju ne plaća nijedan račun!
A to da je lud, govorili su mu kad je kupio plac na Fruškoj gori, iskrčio jedan njegov deo i svima rekao kako tu planira i da živi.
– I majstori kad su došli bili su u fazonu, druže šta ti zamišljaš, al ajde kad nas plaća… Međutim, kad smo završili, rekli su auuu, kao da je iz američkih filmova – priseća >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << se Nikola, po zanimanju frilenser, veb dizajner i veb grafičar, kog jako interesuje energetika.
Zahvaljujući tome većinu stvari je lično osmislio i u delo sproveo po principu „uradi sam“, prenosi Kurir.
U razgovoru pred kamerama nažalost nije prikazao kako kuća izgleda unutra, ali ako je suditi prema „fasadi“, deluje kao pun pogodak.
Bojom, izborom materijala, veličinom i oblikom podseća na planinsku kućicu i fino se uklapa u okolno zelenilo i prirodu. Ima i krovni prozor kako bi noću dok leži mogao da uživa u zvezdama.
Kuća je opšivena daskama sibirskog ariša koji traje po 500 godina, drvo je koje diše, ne mora ni da se farba, pusti svoju smolu…
Nikola veli i da o zidanju i gradnji kuća nije znao ništa, ni o ciglama, kao ni o materijalima, ali da je želeo baš takvu kakva ona sada jeste.
Foto: Printscreen Ispred je krasi veliki natkriveni trem, ili „dek“ što bi rekli stranci, stvoren za uživanje, ispijanje kafe ili domaći ručak uz pivo kad mu dođe društvo. A okolo, debela ’ladovina.
Po Fruškoj gori, ima vikendica, kuća i viletina, ali ne ovakvih.
Ono što Nikolu razlikuje od drugih jeste činjenica da je vlasnik potpuno autonomne, samoodržive kuće koja samu sebe „izdržava“ i za koju Nikola ne plaća nijedan račun – ni za vodu, ni za struju, zabeležio je u svom prilogu na Jutjubu Marka Žvaka.
Nikola je, kako kaže, totalno „of grid“, odnosno nije na električnoj mreži zahvaljujući solarnim panelima koji mu proizvode struju za kućne aparate i internet mrežu.
Njima upravlja na dugme, preko ekrana, na kom se uvek vidi i koliko su mu pune baterije, koje inače nisu jeftine – 4 komada za 100.000 dinara.
Ima i zamrzivač u kom na par sati rashladi piće za društvo, a frižider mu leti stoji uključen non-stop.
Kuća inače ima internet i sve drugo što imaju i ostale moderne kuće.
Kad je reč o vodi, i tu je novčano u plusu – skuplja kišnicu kojom se kupa i koristi je u domaćinstvu. Sam je osmislio i sistem za prikupljanje i filtriranje, po principu uradi sam, a na pitanje da li se njome kupa, odgovara – i kupa i pere kosu već par godina i evo nije mu ništa! Osim što mu je, kako kaže, kosa vrhunska – lepša i mekša jer kišnica nema kamenca. Nema perut, ne masti se i šampon sipa samo jednom.
Kišnicu sa dva oluka skuplja u „kišnjičaru“ od tri kubika, smeštenu ispod trema. Pod olukom mu je prvi mehanički filter, koji odstranjuje lišće i prljavštinu, a onda ona ide još kroz dva-tri slična poput UVC lampe i aktivnog uglja. Hlor, kaže, ne sipa.
Nikola naglašava i da voli grad i sve što civilizacija pruža, da se nije osamio, niti otuđio od ljudi, dolaze mu i te kako, a ide i on.
Prošlu zimu proveo je u kući – ima izolaciju, grejanje, radijatore. Greje se na drva a dok se zimi greje istovremeno mu se greje i bojler. Leti ide samo bos i tušira se hladnom vodom na spoljnom tušu pored kuće. Otkad tako radi, kaže, nije bio bolestan sigurno pet godina, a pre toga, seća se, minimum pet puta godišnje.
Za laike sledi i objašnjenje da njegova kuća energetski funkcioniše kao mobilni telefon: Kao kad puniš mobilni, prikačiš ga na punjač a moj punjač su solarni paneli.
A zimi?
E, zimi je sunce nisko pa solarni paneli ne mogu uvek da „održe“ kuću pa tad u igru ulazi i agregat. Ceo „krvotok“ njegove kuće ima niz izmenjivača, grejača… Deo vode koristi i iz obližnjeg bunara.
Njegova kuća je „pametna“ pa su mu na glasovnim komandama i senzorima i kamere, sijalice, količina vode u tanku i količina struje u baterijama…
Kad lepo zamoli Siri, koju u šali naziva domaćicom svoje kuće, ona mu odradi sve. Jedino što, nažalost, ne može jeste da cepa drva.
Nikola je pred kamerama rekao da ima i stan u gradu koji izdaje.
Inače, nije se odrekao grada, ali obožava Frušku goru i voli čist vazduh, izvorsku vodu, mir, tišinu i prirodu za koju se trudi da je ne zagađuje nego da živi u skladu sa njom.
A šta je sa WC-om?
I to je rešio „prirodno“. Ima septičku sa tri komore u koju se ubacuje razgrađivač poput „probiotika“ za septičku, koji prečišćava sve masnoće i prljavšine, a kad se proces završi iz treće komore izlazi samo mineralizovana voda.
Njegova septička jama prostire se gotovo celom dužinom placa na čijem je kraju ogroman hrast koji tu vodu „popije“. A hrast može da popije, kaže Nikola, i do 200 litara vode dnevno.

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.