Izvor: Luftika.rs, 06.Apr.2024, 18:00

Gojazna deca u duplo većem riziku od multiple skleroze

Gojazna deca mogu da budu izložena većem riziku da im se u ranoj odrasloj dobi dijagnostikuje multipla skleroza, pokazuje nova studija.
Čini se da je rizik od dijagnoze multiple skleroze (MS) dvostruko veći među debelom decom u poređenju s onom koja to nisu, objavljeno je u švedskoj studiji.
Akademici s Karolinska instituta u Stokholmu analizirali su podatke iz švedskog Registra lečenja gojaznosti kod dece. Baza podataka, poznata kao Boris, jedan je od najvećih svetskih registara za lečenje gojaznosti u dečjem uzrastu.
Istraživački tim pregledao je podatke o deci u dobi od dve do 19 godina koja su upisana u registar između 1995. i 2020. te uporedio njihove podatke s decom u opštoj populaciji.
Njihova studija...

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.