Sećanje na kralja Petra I Karađorđevića

Izvor: RTS, 16.Avg.2009, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na kralja Petra I Karađorđevića

Uz najviše državne i vojne počasti obeležena 88 godišnjica smrti kralja Petra I Karađorđevića. Nakon arhijerejske liturgije, u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, na sarkofag lovorove vence položile delegacije ministarstava rada i socijalne politike i odbrane i princa Aleksandra I Karađorđevića. Venac položio i praunuk kralja Petra - princ Vladimir.

U crkvi svetog Đorđa na Oplencu danas je liturgijom i polaganjem cveća i venaca obeleženo 88 godina od smrti kralja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Petra I Karađorđevića.

Na sarkofag kralja  lovorove vence su položile delegacije ministarstava rada i socijalne politike i odbrane i princa Aleksandra I Karađorđevića.

Venac je lično položio i praunuk kralja Petra - princ Vladimir, koji na Oplencu boravi sa suprugom Brigitom.

Vence su položili i predstavnici opština Topola i Aranđelovac, Zadužbine kralja Petra Prvog, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine i Srednje škole "Kralj Petar Prvi" u Topoli.

Pre podne je, u prisustvu velikog broja građana iz Šumadije i cele Srbije, svetu arhijerejsku liturgiju sa parastosom služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenicima oplenačkog namesništva. Episkop Jovan je u besedi rekao da je kralj Petar vladao služenjem narodu.

Kralj Petar Prvi je došao na presto 1903. godine, posle 45 godina provedenih u izgnanstvu. Njegovu vladavinu odlikovao je najviši stepen parlamentarizma, ustavnosti i demokratije.

Vodeći oslobodilačke ratove - dva balkanska i Prvi svetski, nazivali su ga kraljem Oslobodiocem.

Petar Prvi Karađorđević rođen je kao peto dete Kneza Aleksandra i Kneginje Perside 11. jula 1844. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu, a školovanje je nastavio u Švajcarskoj i Francuskoj gde je završio vojnu akademiju.

Posle ubistva Kneza Mihajla Obrenovića maja 1868. godine, porodici Karađorđević zabranjen je povratak u Srbiju.

U leto 1883. godine na Cetinju se oženio kneginjom Ljubicom-Zorkom, najstarijom kćerkom crnogorskog knjaza Nikole.

Do prevrata 1903. godine, kada je proglašen za kralja, živeo je na Cetinju i u Ženevi. Zbog lošeg zdravlja kralj Petar Prvi je juna 1914. predao vlast prestolonasledniku Aleksandru.

Povlačenje preko Albanije u Prvom svetskom ratu ostavilo je trag na zdravlje ostarelog Petra, ali je doživeo pobedu i stvaranje nove države nastale ujedinjenjem Srba, Hrvata i Slovenaca.

Umro je 16. avgusta 1921. u Beogradu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležavanje 88 godina od smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića Oslobodioca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2009

OPLENAC - Na Oplencu će danas, ceremonijom odavanja državnih i vojnih počasti i polaganjem venaca, biti obeleženo 88 godina od smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića, najavio je Sektor Ministarstva rada i socijalne politike za boračko-invalidsku zaštitu...Komemorativna svečanost počeće u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Godišnjica smrti kralja Petra

Izvor: S media, 16.Avg.2009

U crkvi svetog Djordja na Oplencu liturgijom i polaganjem cveća i venaca obeleženo 88 godina od smrti kralja Petra Prvog Karadjordjevića. ..Liturgiju je služio episokop šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenika oplenačkog namestništva...Vence na grob položile su delegacije Ministarstva odbrane,...

Nastavak na S media...

Danas obeležavanje 88 godina od smrti kralja Petra I

Izvor: Blic, 16.Avg.2009

U crkvi svetog Đorđa na Oplencu danas je liturgijom i polaganjem cveća i venaca obeleženo 88 godina od smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića...Liturgiju je služio episokop šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenika oplenačkog namestništva...Vence na grob položile su delegacije Ministarstva...

Nastavak na Blic...

Obeleženo 88 godina od smrti kralja Petra Prvog

Izvor: NaDlanu.com, 17.Avg.2009, 13:14

OPLENAC, 16. avgusta 2009. (Beta) - U crkvi svetog Đorđa na Oplencu danas je liturgijom i polaganjem cveća i venaca obeleženo 88 godina od smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića. Liturgiju je služio episokop šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenika oplenačkog namestništva. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.