Izvor: B92, 10.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica kraja NATO agresije

Danas se navršava osam godina od prestanka bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

Dan ranije, 9. juna, predstavnici VJ i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojnotehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih trupa u pokrajinu. Prekidu bombardovanja prethodilo je donošenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Kriza je, posle nekoliko neuspešnih diplomatskih pokušaja, okončana posredničkom misijom predsednika Finske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Martija Ahtisarija i bivšeg premijera Rusije Viktora Černomirdina.

Najpre je tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević, početkom juna, prihvatio njihov plan za razmeštanje medjunarodnih trupa na Kosovu, a potom je taj dogovor verifikovala Skupština Srbije.

Jedinice VJ povukle su se sa Kosova nakon donošenja rezolucije UN, a prve medjunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije 12. juna 1999. godine.

U sastavu Kfora na Kosovo je došlo 37.200 vojnika iz 36 zemalja, od čega 30.000 iz zemalja članica NATO-a. U medjuvremenu broj tih snaga je bitno smanjen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.