Gaćeše dobili četvorke pa se suočili sa strašnom dijagnozom, 3 od 4 devojčice teško bolesne

Izvor: Luftika.rs, 04.Jan.2024, 11:45

Gaćeše dobili četvorke pa se suočili sa strašnom dijagnozom, 3 od 4 devojčice teško bolesne

Četvorke – Iris, Inda, Irina i Ina, ćerke Marije i Đorđa Gaćeše iz Beograda, nalaze se pred jednim od najtežih životnih izazova, ustanovljene su im tri dijagnoze cerebralne paralize.
Roditelji pet devojčica, najstarije Iskre i malenih četvorki, kažu da je u ovom trenutku najvažnije da Iris, Inda i Irina započnu transplantaciju matičnih ćelija, za šta im je potrebno, prema trenutnim informacijama, ukupno oko 65.000 evra za po tri ciklusa za tri njihove ćerke.
Do dijagnoze >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << su prošli mukotrpan put.
– Jedva smo došli do toga da treba da uradimo magnetnu rezonancu, a kada smo to konačno uradili, svi su bili stava: „Šta ste čekali godinu i po dana?!“ Knjigu bismo mogli da napišemo šta nam se dešavalo i kroz šta smo prolazili i šta bi moglo i trebalo da se promeni, ali nama je sada jedino važno da za njih tri što pre bude urađena transplantacija matičnih ćelija – kažu Đorđe i Marija Gaćeša.
Bilo je trenutaka kada su im suze same lile. Marija veruje da će matične ćelije pomoći, a sve drugo što se još bude pojavilo kao mogućnost su spremni da probaju, jer im je jedino bitno zdravlje dece. Mnogo bi im značila podrška, pošto je transplantacija skupa i nemaju potreban novac.
– Cifra je za nas jako velika, imamo jedan predračun od 65.000 evra za sve tri. Cenimo da to nije konačna cena, da će biti možda više, možda manje. U to ulazi tri ciklusa transplantacije i svi drugi bolnički troškovi. Taj novac možemo da imamo jedino ako prodamo kuću. To nije rešenje, jer bismo tek onda bili u problemu – kaže Marija Gaćeša.
Zbog praznika se sve malo odužilo, ali Gaćeše ne gube nadu i traže rešenje da bi svojoj deci omogućili šansu za bolje zdravstveno stanje.
Iako su išli redovno kod fizijatra, tek u Specijalnoj bolnicu za cerebralnu paralizu im je rečeno da je neophodno da se uradi magnetna rezonanca glave da bi znali u kakvom je stanju mozak, ako postoje oštećenja kakva su i kolika su, kao i da bi znali šta od terapije treba da se uradi u toku njihovog odrastanja i života.
– Po opisu sa magnetne rezonance je bilo odmah jasno da nešto nije u redu. Neurolog, koji nam je pročitao zaključak radiologa, rekao nam je da je situacija krajnje ozbiljna. Srećom, znamo privatnog doktora sa kojim smo mogli više da porazgovaramo o svemu, sa nekim ko je voljan da nam objasni na običnom, narodnom jeziku, u kakvom stanju su mozgovi naših devojčica – kažu roditelji.
Foto: Privatna arhiva/Nova.rs Najteže stvari ostavljaju u 2023, s puno nade kreću u Novu godinu Marija je s nestrpljenjem dočekala kraj 2023. godine i kaže „ne ponovila se nikad i nikom“.
– Jako je važno da se što pre uradi transplantacija matičnih ćelija, dok ne napune dve godine, dok je još uvek ubrzan razvoj mozga. Od njih četiri jedino je Ina dobro i stigla je svoj uzrast. Ona nam je reper kakve bi sve trebalo da budu, a nisu. Ina sedi i hoda, samostalna je. Iris je počela da se diže uz nameštaj, skakuće po kući kao zeka, ali još ne može da sedi samostalno. Inda i Irina samo leže. Ne mogu da sede bez pridržavanja. Kada smo hteli da porazgovaramo sa doktorom u vezi opisa magnetne rezonance glave, doktor je rekao da po opisu izgledaju kao tri biljke. Pokazala sam mu snimke i fotografije kakve su i šta mogu da urade, jer one su u odnosu na to ipak bolje, a sve zahvaljujući stalnom radu s njima i fizikalnoj terapiji – kaže Marija Gaćeša.
U hranilici dok sede i kada ih neko vidi prvi put, nikada ne bi mogao da uoči da devojčice imaju neki problem. Ali, kada su na podu i kada se bolje sagledaju njihove mogućnosti, postaje jasno. Inda je, kažu roditelji, jako tvrdoglava, i za nju su sigurni da će dobro proći u odnosu na Irinu koja je lošije.
– Nju jedino vidim sa ozbiljnim problemom, ali verujem jako u matične ćelije. Neka 10 odsto budu bolje i to je nešto. Najbitnije za nas je što matične ćelije ne mogu da naškode. Čak i ako ne bude značajnijeg motornog napretka, trebalo bi da imaju bolji imunitet i da kognitivni razvoj bude bolji, što je takođe važno – kaže majka.
U međuvremenu, čekajući na preglede i kontrole po zdravstvenim ustanovama, u porodici Gaćeša svi su bili zaraženi nekim od virusa koji poslednjih meseci haraju, a tokom 2023. su najmanje tri meseca bili u bolnici. Posebno im je septembar bio težak jer su prošli kroz visoku temperaturu koja je izazvala velike probleme, a po izlasku iz bolnice imali su i stomačni virus.
– Praktično samo 1. i 30. septembar su bili dani kada smo bili zdravi i kada nismo bili kod doktora. Od 2. do 29. septembra smo non-stop bili na pregledima, kontrolama ili je neko ležao u bolnici. Bukvalno! Sada sve mora da se okrene ove godine! Nadamo se najboljem i dalje verujemo da ko u čuda veruje, taj čuda i stvara! Apsolutno imamo veru da će biti dobro! Nismo se prepustili očaju, niti smo utučeni možda koliko bi neko drugi bio u našoj situaciji, ali da je teško, teško je. Međutim, opet kažemo: ne predajemo se! – poručuju roditelji.
Marija i Đorđe su pre 16 meseci dobili četvorke, od 4 devojčice samo jedna hoda
Izvor: Blic

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

TRIMA DEVOJČICAMA iz ČUVENIH BEOGRADSKIH ČETVORKI dijagnostikovana TEŠKA BOLEST! Porodica Gaćeša LAVOVSKI se BORI - "Translatacija mora biti ŠTO PRE"

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024

Iris, Inda, Irina i Ina, četiri sestre iz Beograda, suočavaju se s teškim izazovom jer su im dijagnostikovane tri dijagnoze cerebralne paralize. Roditelji, Marija i Đorđe Gaćeša, sada se bore da obezbede sredstva za transplantaciju matičnih ćelija za tri od njih, što prema trenutnim informacijama...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.