Fotošop sada mora da dodaje kilograme

Izvor: Politika, 09.Sep.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotošop sada mora da dodaje kilograme

Nova moda nalaže magazinima da kompjuterski doteruju fotografije tako da manekenke više ne izgledaju mršavo

Posle mnogo godina i truda da manekenke, glumice i pevačice koje se pojavljuju na naslovnim stranama učine mršavijim, modni urednici u poslednje vreme uvode novi trend: fotošop sada služi ne da skine već da doda kilograme.

Baš kao što je do nedavno idealna figura bila ona Kejt Mos, tako su danas na ceni obline Bijonse i Dženifer Lopez. Kao najsvežiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << primer novog trenda navodi se i septembarsko izdanje „Voga” sa Lejdi Gagom na naslovnoj strani, gde ona prvi put ne liči na dečaka, odnosno obučena je, uslikana i kompjuterski obrađena tako da ima istaknute kukove.

Časopisi zahtevaju od fotografa da premršavim modelima i zvezdama „nacrtaju” obline, što je moralno problematično kao i nekadašnje kompjutersko tesanje figure. Da je zaista reč o promeni filozofije potvrdile su i bivša urednica londonskog „Kosmopolitena” Lea Hardi, kao i prva žena britanskog „Voga” Aleksandra Šulman. One su kazale da je danas redovna praksa da se fotografije retuširaju kako bi manekenke izgledale „zdravije i privlačnije”.

„Pre nego što predam fotografije, moram da doteram klijentkinje tako da izgledaju krupnije i ženstvenije”, rekao je fotograf koji snima poznate ličnosti, ali koji nije želeo da se njegove ime objavljuje u javnosti.

„Mršavost se više ne prodaje”, dodao je on za američku TV mrežu „Foks”.

Računarske alatke godinama se već upotrebljavaju u redakcijama da bi se ispeglale bore, uklonile bubuljice i otopile masne naslage „nesavršenih” poznatih ličnosti. Modni diktat koji na pijedestal stavlja Kim Kardašijan počeo je u Velikoj Britaniji. Magazini su bili zatrpani pritužbama čitateljki koje su smatrale da novinske strane promovišu nedostižne ideale mršavosti. Uz to je krenula i kampanja zdravstvenih radnika koji su okrivili dizajnere za sve brojnije slučajeve anoreksije i bulimije. Posle oštrih kritika, pojedini urednici su se odlučili da popularizuju nešto punije modele. Manekenke koje su tanke kao Kejt Midlton, posle samo nekoliko poteza u fotošopu izgledale su mnogo zdravije.

Kritičari sveta moda nisu zadovoljni poslednjim ćudima modne industrije. Iako podržavaju napore da se na „masnom papiru” popularizuju manje mršave manekenke, oni upozoravaju da bi pravi način za to bio kada bi magazini i kreatori počeli da upošljavaju punije modele. Ovako, žene i dalje moraju da se izgladnjuju da bi ostale na pistama ili pred kamerama.

Telo Dženifer Lopez služi kao uzor (Foto faystyle.com)

Nikol Klark, bivša manekenka a danas rediteljka dokumentarnih filmova, jedna je od oštrih kritičara.

„Pomaže to što doteruju slike da bi postigli zdraviji izgled, ali zašto jednostavno ne angažuju zdravije žene i poštede nas muke”, kaže Nikol Klark i dodaje:

„Mislim da je društvo spremno za promene”.

Konačno, novi tokovi u modnim krugovima nisu promenili suštinu onoga što se kritikuje, a to je izmenjen, nerealan, rečju – lažan izgled osoba na naslovnim stranama. Manipulacija ostaje bez obzira na to da li je reč o višku ili manjku kilograma.

----------------------------------------------------------------------

Paljba po lažnim oblinama

Blogeri i kritičari mode na svetskoj mreži uveliko komentarišu nova stremljenja. Većina njih ocenjuje da ovu industriju sa razlogom i dalje bije loš glas.

„Sve ove tehnike stvaraju iluziju i iskrivljuju realnost”, piše aktivistkinja Džena Flam i nastavlja:

„Daju loš primer ženama, jer se osećaju ranjivo kada se upoređuju sa izmenjenom fotografijom, a ne sa stvarnom slikom osobe. Iako fotografije nisu stvarne, imaju stvaran i opipljiv negativan efekat na žene koje su, bombardovane ovim prizorima, navedene da osećaju da ne ispunjavaju standarde lepote.”

J. S.

objavljeno: 10.09.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Fotošop sada mora da dodaje kilograme

Izvor: BanjalukaLive.com, 10.Sep.2012, 14:08

Poslije mnogo godina i truda da manekenke, glumice i pjevačice koje se pojavljuju na naslovnim stranama učine mršavijim, modni urednici u posljednje vrijeme uvode novi trend: fotošop sada služi ne da skine već da doda kilograme. Baš kao što je do nedavno idealna figura bila ona Kejt Mos, tako...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.