Fotelja za kraljicu, luster za muzej...

Izvor: Mondo, 12.Nov.2015, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotelja za "kraljicu", luster za muzej...

Međunarodni Sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije u Beogradu traje do 15. novembra. Mi smo ga posetili, uverili se da ima svega, probali smo fotelju za kraljicu, videli luster koji je postao deo stalne postavke jednog muzeja.

Svako od nas voli da mu kuća bude uređena baš po meri, da sav nameštaj bude funkcionalan, da lepo izgleda, ali... poslednjih godina većina nas kupuje samo ono što nam je neophodno, a uglavnom imamo prečih stvari od nameštaja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
U svakom slučaju, posetili s,p Sajam, "bacili oko" da vidimo šta se nudi, koje su cene... i sudeći po tome, većina posetilaca - a bilo ih je dosta, samo će razgledati.

Cene na Sajmu nameštaja su nešto pristupačnije u odnosu na uobičajene cene u salonima nameštaja, a većina proizvođača nudi sajamski popust od deset do 15 odsto. Generalno, utisak je da na ovogodišnjem Sajmu nema nekih noviteta u odnosu na prethodne godine - čak je i najskuplji luster isti kao prošlogodišnji, a košta "tričavih" 3.500 evra! Međutim, ipak smo naišli na dve, tri interesantne stvari, koje doduše, nisu za svačiji džep.

Za fotelje je, na primer, potrebno izdvojiti između 50.000 i 128.000 dinara, cene dvoseda su od 34.000 dinara i više, trosedi staju od 44.000 naviše, a ugaone garniture od 50.000 do 122.000 dinara. Za one koji žele nešto malo neobičnije, a imaju I neobično dubok džep, tu je ugaona garnitura napunjena guščjim perjem, a košta 187.000 dinara.

Cene komoda za dnevnu sobu kreću se od 30.000 dinara, stolice za trpezariju koštaju oko 4.500 dinara po komadu, a klasičan drveni trpezarijski sto može se naći za 7.500 dinara. Naravno, za one koji su spremni da izdvoje veće sume novca, tu su i trpezarijski stolovi od punog drveta i metalne konstrukcije, čije se cene kreću i do pola miliona dinara.

Ormani za sobu, u zavisnosti od veličine i materijala, koštaju između 36.000 i 89.000 dinara, a cene bračnih kreveta su oko 60.000 dinara i više.

Ipak, rekli smo da smo videli i nešto interesantno, neobično.

Jedan od komada nameštaja koji nam je privukao pažnju je metalni dvosed. Metal je obrađen, sive boja, a mnogi posetioci prilazili su da "kucnu" u krevet, kako bi se uverili da je zaista metalni. Verujte nam, odzvanja kao pravi metal! Ovaj neobičan dvosed bio je ukrašen miljeom na naslonu, a kada smo zaposlene na štandu ovog proizvođača pitali odakle ideja za metalni krevet, dobili smo odgovor: "Pa, naš dizajner ima vrlo originalne ideje." Osim što je originalno, pretpostavljamo i da je prilično neudobno.Metalni dvosed inače nije na prodaju, ali su nam rekli da ako smo zainteresovani, cena se kreće oko 500.000 dinara.

Među krevetima, komodama, foteljama, ogledalima, ugledali smo nešto što se na prvi pogled uklapalo uz izloženi nameštaj, a na drugi potpuno "odskakalo." Reč je o skulpturi Marine Stojanović, koja ima četvrtastu osnovu od drveta, a gornji deo skulpture predstavlja gornji deo ženskog tela urađen od raznih materijala. Ceo "stajling" ove skulpture upadljivih boja upotpunile su čupave zelene papuče. Onaj ko bude poželeo da mu neobična skulptura krasi dom, moraće da pripremi 2.700 evra.

Obilazeći Sajam, primetili smo fotelje sa odvojenim naslonom za noge, ali pažnju nam je privukla cena - koštaju od 250.000 do 370.000 dinara, u zavisnosti od toga da li su od mebla ili od kože. Naravno, upitali smo gospođu koja je stajala za štandom zbog čega su fotelje toliko skupe, i dobili odgovor: "Sedite, pa ćete videti." Probala san fotelju, koja je, moram priznati, izuzetno udobna, mada sam sve vreme imala utisak da me "žulja" 300.000 dinara koje nemam. Šalu na stranu, gospođa nam je objasnila da je mehanizam napravljen od 124 dela, i da se fotelja pomera u skladu sa pokretima i oblikom tela. Dakle, kad vi legnete, ona "legne" sa vama, ispravlja se za vama, nakreće se u stranu... "Kraljica" (Queen) model ove fotelje košta 330.000 dinara, a ona za "kralja" (King) košta 370.000 dinara.

Posle svih ovih skupocenih stvari, pažnju nam je privukao luster koji nije toliko skup - košta oko 50 evra, mada na ovom Sajmu nije na prodaju. Reč je lusteru metalne konstrukcije koji je okrugao, kao lopta, a kada se povuče lančić koji visi, luster se "otvara", odnosno mali metalni delovi se razmiču. Ovaj luster je prošle godine nagrađen međunarodnim dizajnerskim priznanjem Red Dot Award, a nakon toga je postao deo stalne postavke u muzeju Red Dot Design u Singapuru.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.