Izvor: Luftika.rs, 27.Sep.2022, 15:44

Fizijatru iz Niša ukinuta presuda za polno uznemiravanje 4 maloletnice, sud naložio rekonstrukciju događaja

Viši sud u Nišu ukinuo je presudu niškog Osnovnog suda kojom je fizijatar niške Vojne bolnice D.M. (52) bio osuđen na šest meseci zatvora zbog polnog uznemiravanja jedne malotenice, a oslobođen zbog istog krivičnog dela nad tri druge maloletnice i naložio da se u ponovnom postupku sprovede rekonstrukcija događaja, saznaje Blic.
Presuda je ukinuta nakon što je usvojena žalba i Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu u odnosu na oslobađajući deo presude, ali i branilaca D.M. Sud nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << da je zbog bitnih povreda odredaba krivičnog zakona činjenično stanje pogrešno utvrđeno pa je presuda morala biti ukinuta, a kako bi se odlučne činjenice pravilno utvrdile u ponovljenom postupku naložena je – rekonstrukcija događaja u prisustvu veštaka.
Prema oceni suda žalbom branilaca se osnovano ukazuje na to da je u presudi ostalo nejasno šta se podrazumeva pod “intimnom regijom” budući da je fiziijatru stavljeno na teret da je tokom pregleda jedne maloletnice, prilikom izvlačenja ruke sa prepone, prstima prešao preko njene intimne regije. Zbog toga sud traži da se razjasni da li je prelazak preko intimne regije značio prelazak preko polnog organa ili područja oko polnog organa, kako bi se utvrdilo ima li ili ne elemenata krivičnog dela polno uznemiravanje. Maloletnica je na suđenju navela da je sporan bio dodir preko polnog organa što prvostepeni sud nije cenio već je zaključio da je optuženi prešao rukom preko intimne regije, “čineći tako izreku nerazumljivom, a razloge o ovoj odlučnoj činjenici nejasnim”.
Prema oceni Višeg suda bilo je neophodno da se na suđenju izvede rekonstrukcija događaja, tako što bi optuženi fizijatar pokazao na koji je način preduzimao terapijske mere koje je opisao u odbrani, a da potom i maloletna devojčica pokaže na koji je način optuženi prešao preko njene intimne regije, kako je opisala u svom iskazu. Na osnovu toga bi se veštak izjasnio da li je terapija bila u skladu sa pravilima struke, da li je takav način pregleda podrazumevao mogućnost kontakta sa intimnom regijom pacijenta ili ne, pod kojim uslovima je moguć kontakt ako je moguć i sa kojim tačnim delom intimne regije.
Viši sud je usvojio i žalbene navode na koje je ukazalo tužilaštvo u odnosu na oslobađajući deo presude koji se odnosi na tri druge maloletnice.
– Osnovni javni tužilac osnovano ukazuje na to da se radnje okrivljenog kako je to utvrdio prvostepeni sud (da je oštećenima stavio ruke ispod donjeg veša u predelu polnog organa dok je drugom rukom istezao nogu) u bitnom razlikuju od tehnike sprovođenja manipulativne terapije kako je to predstavio okrivljeni, a potvrdio stručni savetnik (prsti ruke se nalaze u predelu prepona dok se drugom rukom savija noga deteta u predelu kolena u stranu, kada može doći do kontakta prstiju sa intimnom regijom deteta). I pored jasne uočljivosti da utvrđene radnje okrivljenog nemaju utemeljenje u postupku terapije kako je to u odbrani predstavio okrivljeni, a u tom delu potvrdio stručni savetnik, nejasno je kako je prvostepeni sud našao da navedene činjenice iako međusobo protivurečne u bitnom, potkrepljuju zaključak da nije dokazano da je okrivljeni preduzimao nedozvoljene polne radnje u cilju zadovoljenja polnog nagona, stoji u presudi Višeg suda u Nišu.
Sud je naložio i da se utvrdi tačan datum pregleda malolenice za koji je fizijatar bio prvostepeno osuđen.
Okrivljeni je bio u pritvoru bio od 2. decembra 2021. do 18. maja ove godine.
Izvor: Blic
Novosadski lekar osuđen na 7 godina zatvora zbog pedofilije

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.