Fiskalni klozet

Izvor: Glas javnosti, 08.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni klozet

Nikad nismo imali nijednu reklamaciju, niti jednu primedbu, posebno na higijenu. Dolazili su i inspektori, proveravali da li imamo fiskalnu kasu, pa i oni otišli zadovoljni. Možda ti koji kontrolišu dođu i češće, ali mi ih ne znamo. Uglavnom, do sada nije bilo nikakvih problema niti primedbi na naš rad - kaže Vesna Veličković, radnica JKP „Čistoća“, zaposlena na održavanju higijene u javnom toaletu na Trgu Kod krsta u Kragujevcu.

Pre tri godine bez svečanog „presecanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << traka“ u Kragujevcu je otvoren, posle godinu dana renoviranja, javni toalet. Ušao je u istoriju kao prvi u Srbiji koji je izdavao fiskalne račune.

-Usluga je deset dinara i svakoj mušteriji izdajemo fiskalni račun. Nama to nije neobično, nekim mušterijama da. Dolazile su nam kolege iz komunalnih preduzeća Kruševca i Niša da vide kako to mi radimo. Bile su tu i televizijske ekipe. Priznali su da je naš toalet najčistiji u Srbiji - kaže Vesna.

Kragujevački javni toalet je pod zemljom i da nema oznaka čovek bi pomislio da se ispod kupola kriju trezori obližnjih banaka. Ima posebne ulaze za dame i muškarce i samo oni koji prvi put dolaze zbog „hitne i neodložne potrebe“ ne kriju iznenađenje. Sve blista! Pored toaleta, postoji i prostor u kome mušterije mogu da „se ogledaju“, ima topla i hladna voda, tečni sapun, toalet i papir za ruke, i aparat za sušenje ruku. Muški i ženski toalet deli prostor za radnice koje održavaju higijenu. U njemu je i radni sto sa fiskalnom kasom.

- Najčešće dolaze gosti iz obližnjih lokala, poznatog restorana „Peron“, građani koji idu u sud, ili oni koji drže tezge u blizini. Taksisti su nam najbolje i najkorektnije mušterije. Nikad se nije desilo da nisu platili. Ponekad bude i smešnih situacija. Usluga deset dinara, a oni donesu novčanicu od hiljadu! Tad može i na veresiju, osmehuje se Vesna. Svraćaju kaže i „plavci“, posebno kad noću patroliraju. Redovne su mušterije i oni koji dođu na kakav protest ili miting, jer je Trg Kod krsta mesto gde se održava skoro sve što je „važno i masovno“ u Kragujevcu.

PRIJATELJICE

- Jednom prilikom uđe starica. Pošla po penziju do pošte. Ušla u toalet i zaključala se. Nema je dugo, ja pokucam, otključam, a njoj loše. Izvedem je, malo se bakica umije i posedi. Ode do pošte, podigla penziju i eto je, vraća se. Nosi mi sto grama kafe i čokoladu. I dan-danas je zahvalna i svaki put kad prođe, svrati. Postale smo prave prijateljice, priča Vesna.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.