Firma koja je dovozila birače iz RS od države dobila poslove vredne 200 miliona evra, vodi je bivši rukometaš

Izvor: Luftika.rs, 05.Jan.2024, 10:22

Firma koja je dovozila birače iz RS od države dobila poslove vredne 200 miliona evra, vodi je bivši rukometaš

Firma „T&M Group Solutions“, koja je povezivana sa dovođenjem fantomskih birača iz Republike Srpske, dobila je u konzorcijumu s drugim firmama niz poslova od države, a njihova vrednost meri se u iznosu većem i od 200 miliona evra.
Dobijala je poslove čišćenja i fizičko-tehničkog obezbeđenja od Elektrodistribucije, Pošte, RTS-a, ali i od Uprave za zajedničke poslove i to za Agenciju za sprečavanje korupcije i Upravu carine.
Iako vlasništvo, u registru APR, dele dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, uvidom u Evidenciju stvarnih vlasnika vidi se da iza ove firme stoji bivši rukometni reprezentativac Dane Šijan, inače hapšen zbog izbornih malverzacija u Crnoj Gori, prenosi Nova.
Firma za obezbeđenje „T&M Group Solutions“ nedavno se našla u centru pažnje javnosti, kada je najmanje pet njenih vozila uočeni 17. decembra ispred Beogradske arene, odakle su fantomski birači iz Republike Srpske odvoženi na „svoja“ biračka mesta, što je objavio Radio Slobodna Evropa. Njen direktor i suvlasnik Dane Šijan veoma je blizak SNS i upravo toj stranci poptisivao je podršku u više navrata.
Nesumnjivo, to mu se i isplatilo. Sudeći po podacima sa portala javnih nabavki, upravo njegova kompanija „T&M group“ je u konzorcijumu s drugim firmama samo od početka 2023. od države dobila poslove vredne više od 213 miliona evra, pojedine kroz ugovore, a deo i kroz okvirne sporazume.
Najviše je sklopljeno sa Uprvom za zajedničke poslove republičkih organa, koja je Šijanovu firmu zaduživala za čišćenje i fizičko tehničko obezbeđenje drugih državnih i nezavisnih institucija. Tako je, paradoksalno, „T&M“ zajedno sa firmom „Dobergard“ (takođe bliskom SNS) i još jednim preduzećem posao obezbeđenja Agencije za sprečavanje korupcije, vredan nešto više od 325.000 evra. Možda je upravo Agencija trebalo da ispita njene veze sa vladajućom SNS.
Takođe, sa još nekoliko firmi, „T&M“ obezbeđuje i to će činiti i u naredne tri i po godine prostorije Uprave carine, a posao koji je sklopljen vredan je oko 4,23 miliona evra.
Poslednji u nizu ovih poslova jeste obezbeđenje u RTS-u, koji je ova firma sklopila u konzorcijumu sa još nekoliko kompanija, a njegova vrednost je veća od 2,5 miliona evra.
„T&M“ zajedno sa drugim firmama obezbeđuje i zgrade Pošte, gradskog Zelenila, Pogrebnih usluga, Beogradskih pijaca, RFZO, Studentskog centra…
Vlasnik hapšen zbog izbornih malverzacija Firma „T&M Group Solutions“ osnovana je krajem maja 2022. godine u Beogradu. Iako nema ni veb sajt, ova kompanija je u prvoj godini poslovanja ostvarila čist dobitak od 250.000 dinara. Tada je imala samo pet zaposlenih.
Prema podacima iz Agencije za privredne registre, vlasnici su dve firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – „Uniqueness Group Limited“ i „Mistral International – FZCO“. Međutim, u Evidenciji stvarnih vlasnika objavljeni su konkretniji podaci – Dane Šijan poseduje udeo od 40 odsto, dok je većinski vlasnik od 60 odsto javnosti nepoznat Mihajlo Popović.
Interesantno je da je Šijan zajedno sa rukometašem Vladimirom Mandićem, sinom Momčila Mandića, nekadašnjeg ministra pravde u Vladi osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, priveden u Crnoj Gori uoči lokalnih izbora u Nikšiću u martu 2021. godine. Oni su se sumnjičili da su u Crnu Goru nelegalno unosili novac i pomagali koaliciji okupljenoj oko proruskog Demokratskog fronta (DF).
Foto:Arne Forsell / Zuma Press / Profimedia Njima je crnogorska policija je 14. oktobra 2022. na graničnom prelazu Metaljka iz pravca Bosne i Hercegovine, uručila rešenje o zabrani ulaska, jer je utvrđeno „da postoje razlozi nacionalne bezbednosti, koji su poznati Agenciji za nacionalnu bezbednost.“
Šijan je inače bio rukometni reprezentativac – golman, igrao je u Rukometnom klubu Partizan, ali je veći deo svoje karijere proveo u inostranstvu. Dve sezone u Beogradu odigrao je zajedno sa Vladimirom Mandićem, sa kojim je kasnije i hapšen.
Čedomir Jovanović mora da vrati više od 200 hiljada evra državi jer je imao manje od 1% na izborima

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.