Izvor: Luftika.rs, 25.Jul.2023, 18:06

Film o Barbikama iz 1987. godine bio zabranjen i delio se samo piratskim kanalima (VIDEO)

Izrežirano ludilo Holivuda i kampanja kroz koju se promoviše najnoviji film „Barbie“ mnogima je već naopako okrenula želudac. Ovo ružičasto ostvarenje, poput onih iz Pinkove fabrike smeća, biće samo još jedan pokušaj u nizu da se ljudima bez ukusa i kritičke svesti servira porcija obezvređenog konzumerizma i bljutave maštarije.
Ipak, postoji i mnogo ozbiljniji film iz 1987. godine koji govori na malo drugačiji način o životu jedne Barbike, a koji je čak bio zabranjen za >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << prikazivanje.
Reč je o filmu reditelja Toda Hejnsa koji je animirao popularnu lutku kako bi prikazao život pevačice Karen Karpenter, isprepleten njenom teškom borbom s anoreksijom i bulimijom.
Hejns, koji je kasnije režirao savremene klasike poput „Carol“, „Safe“ i „Daleko od raja“, u eksperimentalnom kratkom filmu „Superstar: The Karen Carpenter Story“ prati uspon i tragični pad pevačice koristeći smanjene lutke u stilu Barbike kako bi ilustrovao njeno sve gore stanje koje je dovelo do prerane smrti 1983. godine.
Karen Karpenter i njen brat Ričard bili su članovi slavnog muzičkog dua „The Carpenters“, koji je dominirao muzičkom scenom tokom 70-ih godina. Njihova muzika bila je prepoznatljiva po Kareninom toplom vokalu i melodičnim pop pesmama, a mnogi još pamte njihove hitove „Close to You“, „We’ve Only Just Begun“, „Rainy Days and Mondays“ i druge.
Film ima neobičan vizuelni stil kojim je deo publike oduševljen i dirnut brutalnim detaljima borbe s poremećajem ishrane, dok je drugi deo zgrožen. Za film su korišćeni drveni i kartonski rekviziti kako bi se stvorio animirani izgled, a priča je ispričana kroz neme scene uz minimalne dijaloge. Pesme dua „The Carpenters“ su muzička podloga koje dodaju emotivnu dubinu priči.
Karenina porodica nije bila nimalo oduševljena filmom, posebno im je smetalo naglašavanje nedostatka majčine ljubavi prema njoj, ali i detalji o anoreksiji i mentalnim problemima pevačice. To je dovelo do pravne borbe oko autorskih prava i ograničenog prikazivanja filma. Zbog ovih problema, film se mogao naći samo na piratskim stranicama, ali je već neko vreme dostupan na Jutjubu.

Karenini poremećaji ishrane započeli su još u tinejdžersko doba, ali niko od njenih bližnjih o njima nije znao. Nakon prodaje 100 miliona ploča i 17 hit pesama, njeno mentalno stanje se samo pogoršavalo piše Index, a prenosi 021.rs.
Anoreksija se krajem 70-ih smatrala tabu temom, jer se niko nije otvoreno borio s njom. Njeni prijatelji pokušavali su da upozore Karenine roditelje da je odvedu stručnjaku za mentalno zdravlje, ali su oni to odbili i rekli da su psihijatri za „lude ljude“, a njihova ćerka to nije.
Sama Karen je takođe skrivala svoje probleme, a u najgorim fazama znala je da popije do 80 tableta laksativa u danu. Uz to je bila i na nepropisanim lekovima za štitnu žlezdu kako bi ubrzala metabolizam. Umrla je u februaru 1983. u 32. godini od srčanog udara.
Oživela Barbi lutku i postala najplaćenija glumica na svetu, za ulogu dobila 12,5 miliona $

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.