Falafel - zvuči šašavo, ali... (FOTO, VIDEO)

Izvor: Mondo, 07.Okt.2016, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Falafel - zvuči šašavo, ali... (FOTO, VIDEO)

... veoma je ukusno!

Kada od barenih i pasiranih leblebija napravite kuglicu, kojoj ste dodali korijander, beli i crni luk, so, biber... dobili ste falafel koji se prži u dubokom ulju.

Zvuči jednostavno? I jeste!

U Izraelu se smatra nacionalnim specijalitetom, ali oduvek se to jelo na celom Bliskom istoku, a u novije vreme i svuda u svetu zahvaljujući širenju vegetarijanskog načina ishrane, jer falafel može odlično da zameni meso u nekim jelima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Ako još niste ovo probali, reći ćemo vam da ima blag ukus, hrskavu opnu i meku sredinu, poput pirea. Bez obzira na to što se prži u ulju, falafel nije otužan.

Služi se uglavnom u lepinji, uz razne dodatke: sveže povrće, sos od susama, humus... a recepti za falafel variraju od zemlje do zemlje. Takođe, može se oblikovati poput pljeskavice ili ćevapa.

Foto: MONDO/Goran Sivački

U prodavnicama zdrave hrane u Srbiji prodaje se gotova smesa za falafel od koje može da se pravi svašta.

Kutija od 150 grama (što je dovoljno za dve do četiri osobe, zavisi od toga šta ćete praviti), košta od 300 do 500 dinara.

Pogledajte foto galeriju:

Ali, nemojte biti lenji, napravite sami falafel. Mi vam nudimo recept šefa kuhinje ekskluzivnog restorana u Dubaiju:

Da vam kuća miriše na Bliski istok

Ako ne želite da se ugojite, sigurno vas zanima koliko je ovo jelo kalorično: u 100 grama ima do 350 kalorija.

S obzirom na to da se prži u ulju, ne spada u zdravu hranu, ali ako jedete umerene količine, i ne baš svaki dan, ne brinite za svoje zdravlje. Takođe, leblebije, koje su osnova ovog jela, su veoma važan izvor nutrijenata i proteina, pa zato falafel vole oni koji ne jedu meso.

Inača, u restoranima u kojima se služi, uglavnom ide uz čaj, ali negde i uz trbušnu plesačicu - da sva čula uživaju:



Izvor: YouTube

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.