Evo kuda ode salce kad smršamo (VIDEO)

Izvor: Mondo, 22.Jun.2017, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kuda ode salce kad smršamo (VIDEO)

Da li ste se nekad pitali kuda nestane to salce koje uz malo (ili malo više) truda skidate svake godine pred "sezonu kupaćih" kostima?

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

Kad skinemo taj poslednji kilogram, kilogram i po i ponosno se pogledamo u ogledalu, toliko smo srećni što je višak nestao, da se uglavnom i ne zapitamo kuda je tačno "ispario".

Studija sprovedena na Univerzitetu Novog južnog Velsa u Australiji pokazala je da čak i osobe koje se >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << profesionalno bave pomaganjem ljudima da smršaju pogrešno veruju da se višak masnoća pretvara u energiju ili toplotu, a on u stvari - prosto ode u vazduh.

Taj višak masti kojeg se oslobađamo većim delom izdahnemo u formi ugljen-dioksida, prenosi britanski "Metro".

Istraživanje je vodio australijski fizičar dr Roben Merman, koji je za proces mršavljenja postao zainteresovan nakon što je i sam skinuo 15 kilograma viška.

On je sa kolegama napravio teorijsku računicu o izgubljenih deset kilograma masti na nivou atoma, i ispostavilo se da se od toga 8,4 kilograma izdahne u formi ugljen-dioksida, dok se preostalih 1,6 kilograma izbaci kao voda, u formi urina, stolice, suza, znoja.

Tačan odgovor na pitanje šta se dešava sa telesnom masom izgubljenom tokom mršavljenja je da - ode u vazduh. Izdahnemo je u formi ugljen-dioksida, zaključuje se u studiji.

Da li to znači da je moguće osloboditi se viška kilograma samo promenom tehnike disanja?Ne (nažalost).

Ako bi čovek pokušao da diše brže nego što to zahteva njegov metabolizam, vrlo brzo bi zapao u stanje hiperventilacije, što bi za posledicu imalo vrtoglavicu, ubrzan rad srca i gubitak svesti.

U čemu je poenta istraživanja onda, možda ćete se zapitati… Pa, da zadovolji ono što nas čini ljudima - našu radoznalost. Kilograme ćemo gubiti kao i do sada, vežbanjem i pažljivim biranjem namirnica koje ćemo jesti.



Izvor: YouTube

Plan ishrane za ravan stomakEvo kako da podržite drugaricu kad je na dijeti!Od ovoga je MUKA ljudima koji su na dijetiMršavljenje: Genijalni trikovi kontrole porcijaSmršajte bez gladovanjaOvo vas ometa u skidanju kilograma

--------------------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija je ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.