Epidemija kašlja među lipicanerima

Izvor: Glas javnosti, 25.Mar.2010, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija kašlja među lipicanerima

Među lipicanerima poznate Španske škole jahanja u Beču već nekoliko dana vlada epidemija kašlja. Trideset od ukupno 72 bela pastuva se razbolelo i prepisana im je "terapija protiv kašlja". Zbog epidemija otkazane su predstave kako za prošli tako i za naredni vikend, jer bolesnim životinjama je sada neophodno da miruju. Pored specijalne hrane obogaćene vitaminima i injekcijama sa antibioticima, pastuvi jednom do dva puta dnevno imaju terapiju sa ultrazvučnim inhalatorima.

Još >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je teško reći gde su se pastuvi zarazili, ali tokom poslednjih dana nije bilo novoobolelih. Kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze, dezinfikovane su konjušnice, a jedan broj konja je i vakcinisan protiv gripa.

Iako su predstave otkazane, odlučeno je da se ne otkazuju organizovani obilasci ove škole, kao ni jutarnji treninzi sa životinjama.

Španska škola jahanja u Beču je najstarija i jedina škola jahanja na svetu u kojoj se više od 430 godina kontinuirano neguje klasična dresura konja. Zadatak klasične dresure je da prouči fizičke predispozicije konja i da putem sistematskog treninga kod konja razvije najvišu moguću elegantnost pokreta. Rezultat ove vrste dresure je jedinstvena harmonija između jahača i konja. Škola je svoje ime dobila po španskim konjima koji su u najranijim godinama ove dvorske škole jahanja činili njenu osnovu.

Car Karlo VI je od 1729. do 1735. godine angažovao Josifa Emanuela od Erlaha da u bečkoj palati Hofburg izgradi veličanstvenu zimsku školu jahanja. Portret ovog monarha krasi belu barkonu halu u kojoj dreseri Španske škole jahanja obučavaju konje i izvode predstave sa njima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.