Ekran na prednjoj maski – pešaci bezbedniji FOTO

Izvor: B92, 18.Apr.2023, 14:46

Ekran na prednjoj maski – pešaci bezbedniji FOTO

Za sada je reč o prototipu koji je deo istraživanja Škode usmerenog na povećanje bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Naime, implementacijom ADAS sistema asistencije, automobili i veštačka inteligencija preuzimaju sve više zadataka u svoje ruke, a to zahteva najbolju moguću komunikaciju sa ostalim učesnicima u saobraćaju.

Škoda je tako razvila eksterni info ekran umesto prednje maske, koji jednostavnim animacijama može poslati jasne poruke pešacima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada je bezbedno da pređu ulicu.

Maska "Crystal Face" ima ekran sa animiranom grafikom koja bi uskoro mogla postati realnost, odnosno u nekom obliku ući u standardnu ponudu proizvođača.

Učinak testa možda nije najkonzistentniji, ali jasno ukazuje na njegovu efikasnost. Kada pešak vidi animaciju sa zelenim strelicama i sliku pešaka, jasno će prepoznati da je bezbedno preći ulicu.

Isto tako, kada vidi crveni ekran sa znakom upozorenja znaće da se automobil kreće i da nije bezbedno da pređe put. Škoda smatra da ovaj koncept može značajno da smanji broj poginulih pešaka u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.