Druženjem do spoznaje vere

Izvor: Glas javnosti, 14.Jul.2009, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druženjem do spoznaje vere

U želji da mladim Kikinđanima tokom raspusta da priliku da kreativno provedu leto, Srpska pravoslavna crkvena opština je u dvorištu hrama Svetog Kozme i Damjana, koji je još u izgradnji, organizovala prvi Dečji pravoslavni duhovni kamp. Više od 250 mališana svakodnevno prisustvuje časovima veronauke, ali i raznim sekcijama, poput likovne, ikonopisačke, literarne, muzičke, sportske... Inicijator, u Srbiji zasad jedinstvenog kampa, protonamesnik Boban Petrović i ujedno starešina hrama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << priželjkuje da ovo dečje saborovanje preraste u tradiciju.

- Deca ovako oplemenjuju sebe i svoju dušu, a cilj nam je i bio da ih približimo crkvi i da ih sačuvamo od ulice. Svakodnevna druženja počinju časovima veronauke... U nedelju, na Petrovdan, u dvorištu svetinje bili su izloženi dečji radovi nastali tokom sedmodnevnog kampa, a nesebičnu pomoć u realizaciji pružili su nam veroučitelji i nastavnici ovdašnjih škola. Danas, na dan Svetih mučenika Kozme i Damjana, u crkvi će se služiti liturgija kojoj će prisustvovati episkop banatski Nikanor - kaže protonamesnik Petrović.

DIŽU SVETINJU

Na dan Svetih mučenika Kozme i Damjana 14. jula 1996. godine postavljen je kamen-temeljac u naselju Nikola Francuski. Radovi na iskopavanju i postavljanju temelja obavljeni su 2003. i 2004. godine. Projekat hrama Svetih Kozme i Damjana, koji pripada neovizantijskom stilu, izradio je arhitekta Dimitrije Marinković. Pored crkve, površine 500 kvadratnih metara, i centralne kupole visine 24 metra, biće izgrađen zvonik i Parohijski dom sa Svetosavskom salom. Do sada je u izgradnju crkve utrošeno više od 30 miliona dinara, a građevinski radovi su u završnoj fazi. Do sada je upriličeno šest donatorskih večera, na kojima su prikupljena sredstva za izgradnju velelepnog hrama.

S neskrivenim zadovoljstvom, otac Boban, kako starešinu hrama oslovljavaju deca, veli da je svakoga dana dece u kampu sve više. Iako je bilo predviđeno da to budu osnovci od trećeg do osmog razreda, potkrade se među njima i poneki predškolac...

Tokom pravoslavnog kampa deca imaju prilike da nauče ponešto i o ikonopisanju, a za radionicu na kojoj se uči o ovoj tehnici zadužena je Sandra Stanković.

- Deca su oduševljena. Fasciniralo me je to što su pojedini mališani iz glave crtali ikone. Ako ovako nastave, Kikinda ne mora da brine za nove ikonopisačke snage. Svakodnevno dolaze da provere kako napredujem sa odslikavanjem Bogorodice sa Gospodom, koja će se nalaziti na česmi u krugu ove crkve-kaže ona, dok Nikola Bajić, učenik trećeg razreda OŠ „Sveti Sava“, oduševljeno priča o kampu.

- Kada sam čuo za kamp, odlučio sam da na njemu učestvujem, jer mi je na raspustu dosadno. Nisam pogrešio. Stekao sam nova prijateljstva, a savladao sam i tehniku origami. I dogodine ću sigurno doći - dodaje Nikola.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.