Drugi rođendan sa novim srcem!

Izvor: Glas javnosti, 04.Sep.2009, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi rođendan sa novim srcem!

Elvis Smajović (28), rodom iz Sjenice, već godinama gastarbajter u Švajcarskoj, nedavno je u novopazarskom hotelu „Palma“ sa rodbinom i prijateljima proslavio - novo srce i svoj drugi život. Na nesvakidašnjem slavlju okupilo se više od 300 rođaka, prijatelja, komšija iz Sjenice, Pazara, čitavog ovog kraja. Pilo se, pevalo, igralo do zore... Domaćin star 28 godina, u najsvečanijem trenutku proslave na rođendanskoj torti ugasio je - dve svećice!

Teški dani
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
- Ne dao Bog nikome ono što smo preživeli. Od početka smo bili uz Elvisa, borili se svi zajedno i to mu je mnogo značilo. Međutim, njega su spasli samo Bog i lekari iz Švajcarske. Što kaže narod u našem kraju - imao je života. Srećni smo što smo mogli da organizujemo slavlje u Novom Pazaru, da se vidimo sa rodbinom, prijateljima - kaže Elvisova supruga Albina.

Senka od čoveka

- Moje srce prestalo je da kuca u avgustu 2007. godine. Bio sam otpisan, u životu su me držali jedino aparati bolnice u Cirihu. Bilo je jedino ostalo da se čeka da lekari pritisnu dugme, ugase aparate i da se moj život završi... Radilo se o satima... Sudbina je ipak htela da ostanem živ, posle uspešno obavljene transplantacije u meni kuca srce drugog čoveka, i evo me danas ovde, sa vama - pričao je Elvis posle proslave, opisujući nesvakidašnju sudbinu i put kojim je prošao.

Do pre pet godina Elvis je, nastavlja priču, pucao od života, bavio se sportom... Tih godina prvi put zabolela ga je noga... Usledio je prvi pregled kod kardiologa u Novom Pazaru...

- Tada su mi rekli da kod mene propada glavna vena i da će mi to ozbiljno ugroziti rad srca. Bolest se brzo širila, srce je kucalo sve slabije, leka nije bilo, sve sam češće bio u bolnici - teče dalje Elvisova priča.

Pao je u postelju, sledećih meseci nekoliko puta je bio klinički mrtav, ali su ga švajcarski lekari čudesno vraćali u život.

- Od mene je ostala samo senka, o kojoj se više no požrtvovano brinula moja supruga, moja Alba. Kad sam poslednji put, da kažem, „zaspao“, porodici su rekli da je kraj, da se više neću probuditi... Već su se spremali da isključe aparate kad sam ja, čudom, ponovo otvorio oči... I baš tada, blizu Ciriha, desio se udes u kom su dvojica mladića, Portugalaca, poginuli... Srce jednog od njih u potpunosti je odgovaralo mom... I, tada je ekipa kardiologa bolnice u Cirihu odlučila da izvede operaciju, transplantaciju srca... Tada sam ponovo pao u komu, a kada sam se probudio, imao sam novo srce... - nastavlja Elvis.

Novo rađanje

Taj trenutak buđenja, novo rađanje, kaže, nikada neće zaboraviti.

- Disao sam normalno, nisam osećao nikakve tegobe, tek kasnije ispričali su mi ispričali šta se sve događalo dok sam bio u komi... Od tada sam dobro, moje zdravlje se poboljšava, i, hvala Bogu, evo me u kolu, planiram da uskoro potrčim i za loptom - Elvisove su reči.

Od transplantacije srca život je, priča Elvis, za njega počeo iz početka.

- U ime tog novog početka, tog novog života, u znak zahvalnosti svima koji su me podržavali, koji su brinuli za mene, organizovao sam veselje u Novom Pazaru, svestan da bih danas verovatno bio na onom, drugom svetu da uz mene sve te teške trenutke nisu bili moji najbliži, supruga Albina, otac Destan, majka Vezira, deca Elman i Rijalda, sestre, rođaci - kaže Elvis.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.