Droplje na izvol’te

Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2009, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Droplje na izvol’te

Od sve peradi koja se šepuri po prostranim mokrinskim avlijama, domaćinima su srcu najviše prirasli beli gladijatori, a tik iza najjačih gusaka, ponosno priznaju da na svetu imaju još jedno čudo majke prirode - velike droplje, poznate i kao potrk. U našoj zemlji ova retka vrsta ptica, koja spada u red najvećih ptica letačica na svetu, obitava samo na severu Banata, baš u rezervatu prirode „Pašnjaci velike droplje“. Odlukom Vlade Srbije pre 12 godina ustanovljen je rezervat, u kome >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << živi oko trideset jedinki ove retke ptičje vrste.

A, o rezervatu i džinovskim pticama, sa puno ljubavi i pažnje, već godinama brinu članovi Lovačkog udruženja „Perjanica“ iz Mokrina. LJubiteljima prirode velike droplje uskoro će biti na dohvat dvogleda, kamera i fotoaparata, jer će na rubu rezervata biti izgrađen vizitorski centar.

Poslednja oaza

Poslednja oaza velike droplje u Srbiji obuhvata oko 5.400 hektara u okolini Mokrina, Ostojićeva, Sajana i Jazova. Prvobitno se rezervat prostirao na 979 hektara. Na severu Banata je 1930. godine bilo registrovano čak 350 velikih droplji. Sada je taj broj, nažalost, neuporedivo manji. Nekada su velike droplje bile zastupljene po stepama većeg dela Evrope. Proširivanjem obradivih parcela sredinom dvadesetog veka njihova populacija se smanjivala. Sada nastanjuju dva rezervata u Mađarskoj, a mogu da se vide i u Španiji.

Pero umesto kamena-temeljca

Povodom Svetskog dana staništa juče su ljubitelji prirode iz Mokrina i Kikinde organizovano biciklima posetili rezervat „Pašnjaci velike droplje“. Pomoću fotoaparata i dvogleda „lovili“ su svaki pokret potrka:

- Na mestu gde će narednih dana početi izgradnja vizitorskog centra simbolično smo umesto kamena-temeljca postavili pero velike droplje. Ponosni smo što pored zdravo jakih gusana imamo još jedno čudo majke prirode - kaže predsednik MZ Mokrin Goran Dumitrov.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.