Drakulin dvorac na prodaju

Izvor: B92, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drakulin dvorac na prodaju

'Cijena prava sitnica'

Bukurešt -- Dvorac u Transilvaniji, koji se uzdiže nad liticama kod rumunskog grada Brašova, ponuđen na prodaju za 135 miliona dolara.

Srednjovekovni dvorac Bran, postao je poznata turistička atrakcija zbog povezanosti sa knezom Vladom, čija je okrutnost inspirirala Brajana Stokera za roman "Drakula", koji je objavljen 1897. Prema legendi, surovi Vlad, koji je nadimak "Nabijač na kolac" dobio prema načinu na koji je mučio neprijatelje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proveo je jednu noć u tom dvorcu, izgrađenom u 14. veku kao utvrđenje u odbrani od Osmanlija.

Rumunska kraljevska porodica se u dvorac preselila dvadesetih godina prošlog veka i u njemu je živela do 1948, kada ga je komunistički režim konfiskovao od princeze Ileane.

Posle restauracije osamdesetih godina i pada komunističke vladavine, postao je popularan kao "Drakulin dvorac".

Godine 2006. vraćen je sinu princeze Ileane, njujorškom arhitekti Dominiku Habsburgu (69), koji je obećao da će ga držati kao muzej do 2009. godine, ali ga je odmah ponudio lokalnim vlastima za 80 miliona dolara.

Ponuda je odbijena, ali ga je Dominik nedavno ponudio na prodaju, kako je rekao, "pravom kupcu", od koga dvorac očekuje 135 miliona dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.