Donorske kartice od sada i u domovima zdravlja

Izvor: Mondo, 06.Sep.2016, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donorske kartice od sada i u domovima zdravlja

Zainteresovani građani od danas će u 17 beogradskih domova zdravlja moći da potpišu donorske kartice kod svojih izabranih lekara i tako podrže kampanju ''Najvažniji poziv u životu''.

Dom zdravlja Stari grad je prva zdravstvena ustanova od koje je krenula značajna kampanja, a predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević kaže da upravo čin potpisivanja donatorske kartice predstavlja sam čin potencijalnog spasavanja nečijeg života.

''Ovo je za nas značajan >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dan i događaj. Hvala Hemofarm fondaciji koja je pokrenula čitavu kampanju, kao i Sekretarijatu za zdravstvo i čelnicima opštine Stari grad što su uzeli učešće u kampanji koja pre svega služi za podizanje svesti kod građana šta znači potpisati donorsku karticu i biti donor'', rekao je novinarima Nikodijević.

On je ocenio da je kampanja bila neophodna da bi se razbili tabui koji postoje u javnosti, ali i da bi se podstakao što veći broj ljudi da potpiše donatorske kartice.

''Moramo pratiti sve moderne trendove koji postoje i nova naučna dostignuća. Ne možemo dozvoliti da, kao jedna stara, evropska, zemlja, budemo deset puta ispod evropskog proseka kada je u pitanju donacija organa'', rekao je Nikodijević.

On je istakao da potpisivanje donatorskih kartica rade stručni ljudi, da se sve radi na profesionalan način, kao i da postoje odgovori na sva pitanja koja muče javnost.

''Drago mi je što su Grad grad i Sekretarijat za zdravstvo prva lokalna samoupravo koja je uzela učešće u ovoj kampanji'', rekao je Nikodijević koji je najavio najavio da će potpisivanje donatorskih kartica organizovati i u četvrtak na sednici Skupštine grada.

Direktorka Centra za korporativne poslove i komunikaciju Hemofarma Sanda Savić rekla je da je to pionirski korak Grada Beograda i Doma zdravlja Stari grad u smislu dostupnosti potpisivanja donorskih kartica.

''U ovoj kampanji susreli smo se sa različitim vrstama komentara, reakcijama ljudi, međutim u ogromnoj većini oni su veoma pozitivni'', rekla je Savić.

Ona je ocenila i da mnogi građani koji su hteli da potpišu donorske kartice nisu imali priliku za to jer su do sada to mogli da učine samo na VMA.

''Sada preduzimamo jedan ozbiljan korak u smislu dostupnosti potpisvanja donorskih kartica. Hemofarm fondacija u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja će organizovati i omogućavati potpisivanje donorskih kartica pre svega u domovima zdravlja kod izabranih lekara'', rekla je Savić dodajući da će akcija biti nastavljena i na drugim adekvatnim mestima.

Sekretarka za zdravstvo Vera Dražić ocenila je da je potpisavanje donorske kartice znak plemenitosti i humanosti, a istovremeno i izraz promišljenosti.

''Svesnim potpisivanjem donorske kartice odlučujemo da u slučaju naše moždane smrti poklanjamo organe upravo onima kojima su oni najpotrebniji i kojima, na taj način, možemo produžiti život'', rekla je Dražić.

Tom prilikom zamenik predsednika Opštine Star grad Nenad Borovčanin potpisao je donorsku karticu.

Pratite nas na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.