Doktor savetuje: Ne pratite ovaj trend!

Izvor: Mondo, 20.Maj.2018, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doktor savetuje: Ne pratite ovaj trend!

Providna obuća je ove sezone veoma moderna, ali evo zašto ne bi trebalo da je nosite.

Foto: Promo/www.simmi.com

Kim Kardašijan, ali i ostale poznate cice popularizovale su providnu obuću. Priznajemo, praktična je jer može da se kombinuje uz sve, ali trebalo bi imati na umu da se ove cipele prave od plastike.

A znate šta može da se desi kada svoje stopalo "umotate" u plastiku? Možete da dobijete gljivice!

U trendu je da se ova obuća >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nosi na bosu nogu, a samim tim se stopalo znoji u dodiru sa plastikom, te postaje idealno za razvoj bakterija i gljivica.

Dr Rok Positano kaže da je samo po sebi dovoljno odvratno nositi obuću na bosu nogu, a kada na golo stopalo obujete plastičnu obuću, to je još gadnije.

"Stopalo bez čarape, bilo u plastičnoj ili nekoj drugoj cipeli, savršeno je za razvoj bakterija i gljivica. Vlaga, tama i toplota - kombinacija te tri stvari čini stopalo u cipeli opasnim mestom", naglašava dr Positano.

Toplota zarobljena u plastičnoj cipeli sa znojem je idealna za razvoj gljivica i za infekcije notkiju. Postoji i rizik od kontaktnog dermatitisa zbog koje osećate kao da vam je koža zapaljena, a i od pojave plikova.

Dr Positano naglašava i da su ove cipele neudobne jer baš i nisu fleksibilne, što znači da se neće prilagoditi ako vam tokom dana otekne stopalo. Drugim rečima, boleće vas noge i neće vam biti udobno.

Zbog svega toga, dr savetuje da ne pratite ovaj trend ili da makar ispod plastične obuće obujete tanku čarapu, u boji kože ili u nekoj drugoj boji.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.