Izvor: Luftika.rs, 05.Dec.2022, 20:45

Dok je Šišić ubijao njenog sina, majka petnaestomesečnog Pavla je palila usisivač da se ne čuju krici

Veće Vrhovnog suda Crne Gore potvrdilo je drugostepenu presudu Apelacionog suda, kojom je okrivljeni Nermin Šišić osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva petnaestomesečne bebe Pavla, dok je majka bebe, okrivljena Jelena Jovović osuđena na 30 godina.
Potvrda je stigla pre dva dana (3. decembra) kao dobra ali suštinski tragična vest koja nas je podsetila na ovo zversko ubistvo bebe iz 2018. godine.
Prema navodima optužnice, okrivljeni Šišić i Jovovićeva su 4. februara 2018. >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << godine, u kući optužene u Podgorici, zajedno ubili dečaka kojeg su prethodno zlostavljali počev od novembra 2017. godine. U obrazloženju presude se između ostalog navodi:
Krpom brisala detetovu krv sa zidova da sakrije partnera U jutarnjim časovima, kada je dete plakalo, okrivljena je uključila usisivač, prikrivala tragove krivičnog dela, tako što je peškirom ili krpom pokušala da obriše tragove krvi detata sa zidova. O
Nižestepeni sudovi su na osnovu ocene sprovedenih dokaza izveli zaključak da se događaj odvijao u periodu od 2. do 4. februara 2018. godine, u kući u kojoj su u porodičnom domaćinstvu živeli okrivljeni sa detetom okrivljene Jovovićeve. Okrivljeni Šišić je ubio dete, kojeg je prethodno zlostavljao počev od novembra 2017. u čemu mu je pomogla Jovovićeva, unapred obećavajući prikrivanje Šišića kao izvršioca i tragova krivičnog dela.
Ona je omogućila okrivljenom Šišiću da preuzme kompletnu brigu o životu i zdravlju deteta i da sa njim boravi u istoj sobi. Okrivljeni je u više navrata dete stezao prstima šaka i grebao noktima u predelu vrata i ušnih školjki, te ga udarao u predelu vrata i lica. Za ove povrede, okrivljena je komšijama govorila da ih je dete zadobilo padovima.
Navodi se da je okrivljeni od 2. do 4. februara detetu zadao najmanje 15 udaraca u predelu glave i tela, kao i da je izazvao prelom kosti lobanje.
U jutarnjim časovima, kada je dete plakalo, okrivljena je uključila usisivač, prikrivala tragove krivičnog dela, tako što je peškirom ili krpom pokušala da obriše tragove krvi detata sa zidova. Ocenom dokaza utvrđeno je da je okrivljeni Šišić zlostavljao dete i zadao mu najmanje 15 udaraca u predelu glave i tela. Svedoci su potvrdili da je dečak sve do dolaska okrivljenog Šišića u kuću Jelene Jovović, sa kojom je zasnovano vanbračnu zajednicu, bio napredna, zdrava i vesela beba, bez povreda na telu, a da su povrede počele da se uočavaju tek nakon dolaska okrivljenog.
Majka priznala kako je mesecima njen partner zlostavljao bebu Navodi se da je okrivljena u svojoj odbrani detaljno opisala način na koji je okrivljeni zlostavljao dete, počev od novembra 2017. godine, posebno naglašavajući da ga je udarao šakom po ustima i stisnutim pesnicama u predelu glave i da je iz sobe u kojoj je Šišić boravio sa detetom više puta, osim plača deteta, čula i „zvuk praska“,  koji je delovao kao da udara detetovom glavom o zid, navodi se u obrazloženju presude Vrhovnog suda.
Dodaje se da sud stoji na stanovištu da su postojali svi razlozi da se okrivljenima izreknu dugotrajne kazne zatvora, kako su to učinili i nižestepeni sudovi.
 Vrhovni sud je posebno imao u vidu da empatija prema detetu podrazumeva da osobe iz njegovog bliskog porodičnog okruženja treba da mu pruže pomoć da dete prebrodi sve, pa i one najmanje patnje koje su nastale izvan bilo čije volje. Nasuprot tome, dete koje je u vrijeme umiranja bilo staro svega petnaest mjeseci, od navršene jedne godine života pa do smrti, bio je izložen intenzivnom zlostavljanju i mučenju – piše još u presudi i dodaje:
Radnje zlostavljanja koje je preduzimao okrivljeni, a sa kojim se očigledno saglašavala okrivljena, koje su u bilo kom momentu mogle dovesti do smrti deteta, prevazilazile su prag mučenja i po svojoj podmuklosti i surovosti su totalno odudarale od ponašanja koja su svojstvena civilizovanom društvu. Ponašanje prema sada pokojnom detetu se jedino može podvesti pod najekstremniji oblik porodičnog nasilja, koje prema njegovim učiniocima ne zavređuje ni minimum milosti, pa su izrečene dugotrajne kazne zatvora jedini legitimni odgovor u smislu specijalne prevencije – navodi se u obrazloženju presude.
Izvor: region.alo.rs
Majka monstrum terala decu da jedu izmet, piju izbeljivač, tukla ih šipkama i izgladnjivala

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.