Izvor: B92, 05.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogodilo se na danasnji dan, 5. jul

1596 - Engleski pomorci opustosili su spansku obalu i opljackali Kadiz, pomorsku luku koja je otkricem Amerike dobila prvorazredan znacaj.

1811 - Venecuela je postala prva juznoamericka drzava koja je proglasila nezavisnost od Spanije.

1830 - U pohodu na Alzir Francuzi su zauzeli grad Alzir. Alzir je ostao pod francuskom upravom do 1962, kada je ta severnoafricka zemlja stekla nezavisnost.

1865 - Vilijam But (William Booth) osnovao je u Londonu "Hriscansku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << misiju" koja je kasnije dobila naziv "Vojska spasa" i bavila se uglavnom humanitarnim radom. Bila je vrlo aktivna u periodu posle Drugog svetskog rata.

1865 - U Velikoj Britaniji je donet prvi u svetu zakon o ogranicenju brzine - dve milje na sat.

1879 - Rodjen je americki teniser i politicar Dvajt Dejvis (Dwight Davis), ministar rata (1925-29). Osnovao je 1900. tenisko takmicenje "Dejvis kup".

1880 - Rodjen je ceski violinista i kompozitor Jan Kubelik, koga su zbog virtuoznog stila uporedjivali sa Paganinijem (sest violinskih koncerata, Americka simfonija).

1889 - Umro je srpski pisac Jakov Ignjatovic, zacetnik realizma u srpskoj knjizevnosti. Pisao je pesme, kulturnoistorijske clanke, putopise, romane i pripovetke i uredjivao Srpske novine i Srpski letopis ("Veciti mladozenja", "Trpen-spasen", "Milan Narandzic").

1889 - Rodjen je francuski pisac, slikar i reziser Zan Kokto (Jean Cocteau). Kao eksperimentator prosao je kroz sve faze moderne umetnosti - kubizam, dadaizam, nadrealizam, a po raznolikosti opusa smatra se korifejem francuskog duha ("Orfej", "Strasna deca", "Petao i Arlekin"). Clan Francuske akademije postao je 1955.

1891 - Rodjen je hrvatski pesnik Avgustin Tin Ujevic, koji je svojom lirikom, ali i boemskim zivotom, obelezio razdoblje izmedju dva svetska rata u jugoslovenskoj knjizevnosti ("Lelek sebra", "Kolajna", "Zedan kamen na studencu").

1901 - Rodjen je ruski pozorisni reditelj i glumac Sergej Vladimirovic Obrascov, osnivac Drzavnog centralnog pozorista lutaka. Rezirao je vise od 50 lutkarskih predstava koje se smatraju antologijskim delima tog pozorisnog zanra.

1911 - Rodjen je francuski drzavnik Zorz Pompidu (Georges Pompidou), predsednik Francuske (1969-74) nakon povlacenja Sarla de Gola (Charles, Gaulle). Kao blizak saradnik De Gola, sef njegovog kabineta i premijer od 1962. do 1968, uglavnom je sledio ideje slavnog prethodnika.

1932 - U Portugalu je premijer postao Antonio de Oliveira Salazar, koji je 1933. zaveo profasisticku diktaturu, okoncanu tek 1974, cetiri godine posle njegove smrti.

1943 - Nemackom ofanzivom iz pravca Orela i Harkova na sovjetske polozaje pocela je Kursko-orelska bitka, jedna od najvecih bitaka u Drugom svetskom ratu.

1959 - Predsednik Indonezije Ahmed Sukarno raspustio je parlament, suspendovao Ustav iz 1950. i zaveo diktatorski rezim.

1975 - Americki teniser Artur Es (Arthur Ashe) postao je prvi crnac pobednik turnira u Vimbldonu.

1975 - Zelenortska ostrva su dobila nezavisnost nakon 500 godina portugalske vlasti.

1977 - U Pakistanu je izvrsen vojni udar kojim je general Mohamad Zija ul Hak (Mohammad Zia ul-Haq) zbacio s vlasti premijera Zulfikara Ali Buta (Bhutto).

1980 - Svedski teniser Bjorn Borg pobedio je peti put uzastopno na turniru u Vimbldonu.

1994 - Palestinski vodja Jaser Arafat (Yaser), koji je doputovao na Zapadnu obalu nakon 27 godina izbeglistva, najavio je stvaranje drzave Palestine na teritoriji pod palestinskom samoupravom, sa glavnim gradom u istocnom Jerusalimu.

2001 - Makedonske vlasti i albanski pobunjenici postigli su dogovor o primirju. Mirovni sporazum kojim su okoncani visemesecni sukobi u Makedoniji, potisan je 13. avgusta u Ohridu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.