Izvor: B92, 03.Avg.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogodilo se 3. avgusta

216. p.n.e. Vojskovodja iz Kartagine Hanibal u Drugom punskom ratu kod Kane, u jugoistocnoj Italiji, naneo je najtezi poraz Rimljanima u istoriji Rimskog carstva. Rim je zahvatila panika, koja je zapamcena po izreci "Hanibal ante portas" (Hanibal pred vratima).

1347. Engleski kralj Edvard III zauzeo je u Stogodisnjem ratu francuski grad Kale, koji je ostao pod engleskom vlascu do 1558.

1460. Skotskog kralja Dzejmsa II, kojeg su savremenici nazivali "Dzejms gnevnog lica", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubili su Englezi tokom opsade zamka Roksburg.

1492. Spanski moreplovac Kristifor Kolumbo isplovio je na brodu "Santa Marija" iz spanske luke Palos de la Frontera na prvo putovanje prema zapadu na kojem je otkrio Ameriku.

1571. Turci su, nakon jedanaestomesecne opsade zauzeli grad Famagustu na Kipru i izvrsili masakr stanovnistva.

1675. Francuzi su pobedili holandsku i spansku flotu kod Palerma i zauzeli Siciliju.

1770. Rodjen je Fridrih Vilijem III, pruski kralj od 1797. do 1840. Izgubivsi rat sa Napoleonovom vojskom bio je prisiljen, Tilzitskim mirom (1807), da Napoleonu preda gotovo pola drzave. Jedan je od potpisnika saveza Sveta alijansa koji su, posle Napoleonovog pada, sklopile Rusija, Pruska i Austrija.

1778. U Milanu je otvorena operska kuca Skala, delo arhitekte Djuzepea Pjermarinija.

1858. Engleski istrazivac Dzon Spik otkrio je jezero Viktorija, izvoriste reke Nil.

1872. Rodjen je Hakon VII, norveski kralj od 1905. do smrti 1957. Odbijanjem da abdicira podstakao je svoj narod da organizuju pokret otpora nemackoj okupaciji u Drugom svetskom ratu.

1881. Britanske trupe okupirale su egipatski grad Suec, sto je Velikoj Britaniji omogucilo da 1883. postane vlasnik citave zone Sueckog kanala.

1884. Zavrsen je zeleznicki most u Beogradu na reci Savi, a narednog meseca pustena je u saobracaj pruga Zemun-Beograd. Most je razaran u oba svetska rata i potom obnavljan.

1903. Rodjen je tunizanski drzavnik Habib Ben Ali Burgiba, vodja borbe za nezavisnost i prvi predsednik Tunisa od 1957. Proglasen je 1975. dozivotnim predsednikom, ali je 1987. zbacen s vlasti u drzavnom udaru.

1904. Britanci su izvrsili oruzanu intervenciju u Tibetu i zauzeli glavni grad Lasu, a Ddalaj lama je pobegao u Urgu (Ulan Bator, Mongolija).

1904. Sa Volujice, brda iznad Bara, prvi put su emitovani radio talasi na Balkanskom poluostrvu. Pustanju u rad radio-telegrafske stanice prisustvovalo je vise hiljada gostiju i zvanica iz cele Crne Gore, medju kojima su bili knjaz Nikola i Guljelmo Markoni, jedan od pronalazaca bezicne telegrafije.

1914. Nemacka je objavila rat Francuskoj, Belgija je odbacila zahtev Nemacke da njene trupe udju u tu zemlju, a Velika Britanija je upozorila Nemacku da bi invazija na Belgiju znacila opsti rat u Evropi.

1924. Umro je engleski pisac poljskog porekla Dzozef Konrad, autor pomorskih prica i romana ("Lord Dzim", "Nostromo", "Srce tame", "Tajfun").

1936. Americki atleticar Dzesi Ovens je skokom u dalj 8,06 metara osvojio prvu od cetiri zlatne medalje na Olimijskim igrama u Berlinu.

1940. Litvanija je formalno postala deo .SSSR pod nazivom Litvanska Sovjetska Socijalisticka Republika.

1954. Umrla je Gabrijel Kolet, jedna od najpopularnijih francuskih knjizevnica 40-tih godina. Bila je clan Akademije Gonkur i Belgijske kraljevske akademije, a 1953. postala je oficir Legije casti.

1958. Americka atomska podmornica "Nautilus" je pod komandom Vilijama Andersona prva prosla ispod ledenog pokrivaca Severnog pola.

1977. Umro je kiparski arhiepiskog Makarios, vodja pokreta za nezavisnost od Velike Britanije i prvi predsednik Kipra od 1960. do smrti. Bio je i jedan od istaknutih lidera pokreta nesvrstanih zemalja.

1996.- UN su saopstile da je vojska plemena Tutsi u Burundiju pobila hiljade Hutu civila u seriji masakara izvrsenih izmedju aprila i jula. Konacni zbir zrtava genocida krece se oko milion.2001. U Beogradu je ubijen bivsi pripadnik Sluzbe drzavne bezbednosti Momir Gavrilovic. Njegovo ubistvo dovelo je do dotada najteze politicke krize u Demokratskoj opoziciji Srbije od njenog dolaska na vlast u oktobru 2000, kada je na izborima srusila desetogodisnji rezim Slobodana Milosevica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.