Dobre bakterije u ljudskoj ishrani

Izvor: Mondo, 13.Feb.2018, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobre bakterije u ljudskoj ishrani

Ne znate o čemu je reč? Čitajte dalje i učinite nešto dobro za svoje zdravlje.

Loše bakterije su svuda oko nas, ali i u nama. Pranje ruku, izbegavanje svakog rizičnog oblika ponašanja, nisu jedini način da se zaštitimo.

Efikasan vid borbe je negovanje dobrih bakterija koje već imamo u sebi. Ne znate čime se to radi?

Probioticima!

Oni regulišu crevnu floru i time jačaju odbrambeni mehanizam našeg organizma. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Zašto je važno da naša crevna flora bude tip-top?

Zato što u crevima imamo mnogo više bakterija nego sopstvenih ćelija, verovali ili ne, a od toga su neke veoma, veoma loše! Ali, ne bojte se - probiotici su tu da održavaju ravnotežu dobrih i loših bakterija.

Postoje veštački i prirodni probiotici

Prvi se uzimaju i vidu raznih kupovnih preparata: kapsula, pilula, praškova... koji sadrže koncentrisane sojeve dobrih bakterija.

Međutim, prirodni probiotici su mnogo bolji i zdraviji za nas, jer sadrže i prebiotike bez kojih probiotici ne mogu da deluju. Reč je o vlaknastim materijama koji štite probiotike od želudačne kiseline i pomažu im da bezbedno stignu do creva.

Gde se nalaze prirodni probiotici?

U mnogim namirnicama koje konzumiramo, neko manje neko više, pre svega u prirodno fermentisanoj hrani.

Najviše ih je u majčinom mleku, ali to smo odavno prestali da pijemo. Ono što nam je na dohvat ruke, a i ni skupo, je:

Jogurt - drugi najveći izvor prirodnih probiotika

Ukoliko imate gasove, neredovnu stolicu, ili neki drugi problem usled nepravilnog rada organa za varenje, trebalo bi da svakoga dana popijete makar šolju jogurta.

Jabukovo sirće, kiseli kupus, krastavci, masline i turšija, takođe mogu da vam pomognu, jer su i oni izbor prirodnih probiotika, ali njih ne možete da "zgrabite" sa police u nekoj prehrambenoj prodavnici i konzumirate dok žurite na posao, šetate svog psa, ili ste u šopingu sa prijateljicom.

I još nešto - jogurt je dobar izvor proteina, a nema soli kao u kiselim krastavcima, na primer, te se nećete naduti usled zadržavanja tečnosti u organizmu, a i količina kalorija je zanemarljiva, što je važno ako uz zdrava creva želite i vitak stas.

Još ako odaberete funkcionalne jogurte koji služe da ubrzaju metabolizam - vaša creva će se posebno obradovati!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.