Do stotke za 2 sekunde!? Ova četvorka to može

Izvor: B92, 16.Apr.2023, 12:00

Do stotke za 2 sekunde!? Ova četvorka to može

Sa električnim pogonom, performanse automobila se drastično menjaju, posebno kada je u pitanju ubrzanje. Međutim, jedna benzinac je dokazao da može da im parira.

Dodge je već pokazao kako se prave startni i relativno pristupačni automobili. Tesla je takođe pokazao da može da uradi isto - ponudi izuzetno brz automobil i zadrži četiri sedišta.

A onda su stigli i električni sportisti, blizanci Rimac i Pininfarina, koji su vreme ubrzanja do stotke spustili na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manje od dve sekunde.

Tesla Model S je, izuzmemo li onaj prvi Roadster, prvi pravi velikoserijski model Tesle, pravi game-changer na tržištu.

Model je iz godine u godinu poboljšavan, stigle su različite varijante, a onda su Mask i Tesla ponudili nešto nestvarno - verziju Plaid.

Automobil, koji se proizvodi više od decenije, dobio je 1020 KS i sposobnost da ubrza do 100 km/h za nešto više od 2 sekunde. Ako pređemo na mph, sprint do 60 mph ili 96 km/h traje 1,99 sekundi.

Neverovatno za limuzinu od pet metara, košta oko 110.000 USD.

Najozbiljniji Teslin rival je Lucid, a ako ćemo da uporedimo sa performansama Plaida, tu je Lucid Air Performance.

Sve što je rečeno o Tesli važi i za Lucid, ali ovde su vrednosti još bolje, a sa njim i ubrzanje. Najnoviji podaci govore da dostiže 60 milja na sat za 1,89 sekundi.

Prve isporuke kreću uskoro, a cena je u ovom slučaju 249.900 USD.

Trenutno najsnažnija opcija u Nemačkoj je Dream Edition sa nešto manje od 1000 KS i cenom od 218.000 evra.

O ovim automobilima je sve rečeno. Za razliku od ranije spomenutih, njih će u najboljem slučaju voziti samo 300 srećnika, jer je predviđena proizvodnja po 150 od svakog modela.

Ovde je letvica podignuta izuzetno visoko.

Sa pogonom od skoro 2000 KS, ali i početnom cenom od dva miliona evra, ovi automobili dostižu brzinu od 96 km/h za 1,85 sekundi.

I konačno stižemo do jedinog benzinca. Tačnije, pravi je "alkoholičar" jer vozi na gorivo E85, a tada proizvodi 1039 KS i 1280 Nm.

Ogromna snaga se prenosi isključivo na zadnje točkove, ali ništa jer je Dodge napravio pravo malo tehnološko čudo.

Upravo tako, jer će ovaj automobil, ova limuzina i dinosaurus među konkurencijom, dostići 96 km/h za 1,66 sekundi.

I što je još bolje, Demon "cepa" asfalt svih četvrt milje, koih će preći za neverovatnu 8,91 sekundu. I to po ceni od 96.666 USD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.