Dizajneri u regionu dele iste probleme

Izvor: Politika, 30.Okt.2012, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dizajneri u regionu dele iste probleme

Mladi kreatori u državama nastalim posle raspada SFRJ moraju da preskaču iste prepreke dok ne stignu do studija ili samostalne revije, bez obzira na to da li stvaraju u Sloveniji, Hrvatskoj ili Srbiji

Prvo su se okupili u Ljubljani ovog proleća, a zatim su Bata Spasojević i Ivana Piljaiz Srbije i Zoran Garevski i grupa autora „Skvat”iz Slovenije, sredinom oktobra bili gosti zagrebačke nedelje mode. Ovih dana Beograd je ugostio mlade kreatore iz republika nekadašnje SFRJ.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
– Želeli smo da na jednom mestu okupimo najbolje, najreprezentativnije mlade kreatore. Oni sada imaju mogućnost da razmenjuju iskustva koja su manje više slična, barem iz domena opterećenja problemima – sumira ideju regionalnog projekta „Zona 45” Vinko Filipić, direktor koncepta „fashion.hr” i jedan od trojice realizatora povezivanja modnih poslenika regije.

Najpre je Nenad Radujević, direktor beogradske modne agencije „Klik” promovisao ideju regionalne nedelje mode. Fuzija hrvatskih i slovenačkih modnih agencija desila se zahvaljujući hrvatskom modnom portalu fashion.hr koji je podelio licencu za rad sa Slovenijom, a onda je zaživela ideja uzajamnih gostovanja tokom nedelja mode.

– Moda ni u jednoj od ovih naših zemalja nije shvaćena niti prihvaćena kao ozbiljna privredna delatnost. Ni jedno ministarstvo ili agencija u Sloveniji ne razmišlja o tome. Sve je prepušteno privatnoj inicijativi – kaže Džozef Rejn, direktor slovenačkog koncepta fashion.si.

Rejn ističe da je mladim kreativcima najteže da naprave prvi korak.

– Ne samo lokalne okolnosti već svetski trend, globalizacija i dominacije velikih brendova i ekonomska kriza svode modu u regionu na marginu – smatra Rejn.

Njegov kolega iz Hrvatske Filipić smatra da je to neminovnost malih tržišta. Sa druge strane, poslovanje portala fashion.hr koji na mesečnom nivou ima 300.000 pregleda, sa dva miliona otvorenih stranica, od kojih je oko osam odsto posetilaca iz Srbije, govori da interesovanja za modu ima.

– Moda je oblast koja bi, da je malo više podsticaja, mogla vrlo brzo da doživi ekspanziju. Tako bi i mladim kreatorima, trebalo da se pruži šansa – dodaje Filipić.

Naši sagovornici ističu da ni u Sloveniji ni u Hrvatskoj nema određene gradske četvrti za dizajnere kakva postoji u Srbiji – Čumić distrikt dizajn, ili koncept prostora poput „Supermarketa”, otvorenog za nove ideje i dešavanja. Talenti iz dve škole za dizajn u Sloveniji su okupljeni u organizaciju „Skvat”, u Hrvatskoj se osim dva sezonska događaja u Zagrebu, leti obavezno dešavanja sele na jadransku obalu.

Džozef Rejn koji je imao priliku da vidi kako sve to funkcioniše, na primer, u Italiji, ocenjuje da ni zagrebačka ni beogradska nedelja mode po spoljašnjem konceptu ne zaostaju za svetskim: samo je pitanje koliko se posla realizuje tokom i posle manifestacije.

A. Cvetićanin

-----------------------------------------------------------

Škole

U Sloveniji postoje dva fakulteta za školovanje dizajnera, u Hrvatskoj rade srednja škola i fakultet, ali nemali broj dizajnera želi da znanje usavrši u nekom od centara poput Milana, Londona, Rima... Od srpskih dizajnera u ove dve zemlje ipak su najpoznatiji oni koji su ostvarili karijere u svetskim centrima poput Roksande Ilinčić, Ane Šekularac, sestara Proković...

-----------------------------------------------------------

Različiti stilovi

Na pitanje: da li postoji razlika u odevanju prosečnih ljudi koje sreće na ulicama gradova u kojima borave, Džozef Rejn odgovara:

– U Sloveniji su svi sportski obučeni, u Hrvatskoj možete da vidite i one koji polažu više pažnje na svoj izgled. A u Srbiji: to je mešavina svega, naročito su uočljive devojke koje su prešle granicu i ušle u ono što je kič.

Vinko Filipić smatra da je Slovenija pod uticajem austrijskog i nemačkog svedenog i praktičnog stila. Na Hrvate dosta utiče italijansko viđenje mode, dok za Srbiju i on potvrđuje mešavinu nekoliko stilova i uticaja.

Naravno, Filipić podvlači da je stil nešto što se gradi, zavisi od mnogo faktora i nikako se ne sme poistovećivati sa trendom.

objavljeno: 31.10.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.