Dijabetes izaziva rak dojke

Izvor: Mondo, 21.Sep.2012, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijabetes izaziva rak dojke

Žene u postmenopauzi obolele od dijabetesa tipa 2 imaju 27 odsto veći rizik obolevanja od raka dojke, tvrde britanski stručnjaci.

Guliver/Getty Images

Međunarodni tim je proučio četrdeset odvojenih studija tražeći moguću vezu između raka dojke i dijabetesa, objavljeno je u stručnom časopisu "British Journal of Cancer".

Stručnjaci ističu da je višak kilograma povezan i s jednom i s drugom bolešću i da bi između dijabetesa i karcinoma mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << postojati direktna veza.

U obavljene studije bilo je uključeno više od 56.000 žena s rakom dojke, a žene u postmenopauzi s dijabetesom tipa 2 imale su 27 odsto veći rizik za razvijanje raka.

"Još ne znamo zbog čega dijabetes tipa 2 može da poveća rizik od raka dojke", rekao je doktor Peter Bojl, predsednik Međunarodnog istraživačkog instituta za prevenciju raka.

"S jedne strane smatra se da gojaznost, često povezana s dijabetesom tipa 2, i efekat koji ima na hormonsku aktivnost, može biti delimično odgovorna za procese koji dovode do rasta karcinoma", istakao je Bojl i dodao da je "nemoguće isključiti mogućnost da su u taj proces uključeni i neki faktori povezani sa dijabetesom".

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.