Izvor: B92, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delimično pomračenje Sunca

Beograd, Akra, Ankara -- Stanovnici Evrope, Azije i Afrike danas su imali priliku da posmatraju pomračenje Sunca.

Za razliku od avgusta 1999, kada je potpuno pomračenje Sunca u Srbiji dočekano u atmosferi panike i kada su građani koristili skloništa i ćebadi i zastore da bi se zaštitili, pred današnje delimično pomračenje među građanima nije bilo straha, za šta treba zahvaliti i reakcijama institucija, poput Ministarstva prosvete i sporta, koje je direktorima svih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << škola u Srbiji preporučilo da upoznaju učenike s tim prirodnim fenomenom.

Ministarstvo je ukazalo i na to da je važno da učenici budu upoznati sa štetnim posledicama po vid koje izaziva direktno gledanje u Sunce. Na neophodnu zaštitu pri posmatranju pomračenja ukazali su i iz Astronomskog društva Ruđer Bošković.

Danas oko podneva u Srbiji se moglo videti pomračenje Sunca, i to samo delimično, dok je u pojasu Aziji i Africi bilo potpuno. U tenutku kada je Mesec maksimalno prekrio Sunce, u Beogradu se sve zamračilo, ali ne zbog pomračenja, već zbog oluje. Današnje pomračenje jeste bilo totalno, ali je na prostorima Srbije bilo delimično i vidljivo samo na početku i kraju.

Milan Jeličić, sekretar Astronomskog društva Ruđer Bošković, kaže da je oduševljen jer je u trenutku početka pomračenja bilo vedro. "Još sam više oduševljen zbog toga što su računi Katedre Matematičkog fakulteta za astronomiju bili tačni, u sekund je počelo pomračenje", kaže on. U Beogradu je prvi kontakt Meseca sa Suncem počeo u 11.40, a Mesec je sišao sa diska Sunca u 14.01. Sredina pomračenja, maksimum pomračenja, bio je u 12.50, a u Beogradu je bilo pokriveno 60 odsto površine Sunca.

Naredno pomračenje će biti na jesen, 22. septembra, i iz Srbije neće biti vidljivo.

Oduševljenje pomračenjem

Potpuno pomračenje bilo je vidljivo iz uskog pojasa koji se proteže od Južne Amerike, preko Atlanskog okeana i južnog dela Atlantika do Afrike, preko Sredozemnog mora i Turske, Gruzije, Kazahstana, do Rusije. Zbog najava NASA da se će se u Turskoj fenomen najbolje videti, na hiljade turista okupilo se duž turske obale Sredozemnog mora.

Stanovništvo u Akri, prestonici Gane, oduševljeno je dočekalo potpuno pomračenje Sunca. Ulično osvetljenje automatski se palilo dok je nestajala sunčeva svetlost, građani Akre su aplaudirali, a vlasti su oglasile sirene za opasnost u slavu toh prirodnog fenomena. Mnogi stanovnici Gane, zemlje čije je stanovništvo veoma religiozno, rekli su da im je taj fenomen ojačao veru. "To nikada nisam doživeo i svi treba da se molimo Bogu. Verujem da je to božje delo i dokaz da je Bog pravi tvorac", rekao je jedan pedesetdvogodišnji lekar.

U školama širom Gane, Libije, Sirije i Turske nisu se održavali časovi, a đaci su posmatrali pomračenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.