Delići iz „Politike” na suvenirima

Izvor: Politika, 08.Mar.2013, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delići iz „Politike” na suvenirima

Na sitnicama za uspomenu Narodne biblioteke Srbije našli se detalji sa stranica našeg lista iz perioda tridesetih godina 20. veka

Oglas „Ulepšaće vas kreme i šamponi ’Elida’”, snimak akrobate Aleksića u letu iznad Beograda dok se drži zubima za sajlu aviona, kao i fotografija aktuelnih plesova u crno-beloj tehnici i koloritni prikaz bečke mode – sve objavljeno tridesetih godina 20. veka na stranicama „Politike” – danas u svojim domovima širom sveta imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << turisti koji su, između ostalih znamenitosti, posetili i Narodnu biblioteku Srbije. I, za uspomenu kupili suvenir.

U okviru prošlogodišnje Noći muzeja, za tematsku izložbu „Isključite telefone ovo su tridesete”, nastao je set suvenira Narodne biblioteke sa detaljima sa stranica našeg lista, kojih na radost tvoraca i žalost posetilaca povremeno nestane.

– Rasprodaju se. Tačnije, kako stignu tako nestanu – kaže Dejan Ristić, vršilac dužnosti upravnik Narodne biblioteke.

Ristić dodaje i da su u pregovorima sa Turističkom organizacijom Beograda da se toliko traženi magneti, torbe, majice, obeleživači strana u knjigama, razglednice sa motivima štampe tridesetih godina 20. veka nađu u ponudi i izvan zgrade na Vračarskom platou.

Autor seta Rastko Šurdić, grafički dizajner, kaže da je bilo zadovoljstvo izdvajati detalje sa stranica „Politike”.

– Rešenja su bila skoro savršena, tako da nisam imalo mnogo posla. Više sam kadrirao vizuelne delove stranica ili oglase koji su tih dana štampani u „Politici”, prilagođavajući ih da budu na primer za obeleživač strana u knjigama, motiv na majicama – kaže mladi dizajner i fotograf.

Za posao mu je bilo potrebno oko mesec dana. Pre toga na hiljade, tačnije, kako kaže, tone strana poslao mu je iz bibliografske građe Bojan Jovanović, bibliotekar-informatičar. Jovanović, po struci etnolog i vrsni poznavalac periodike urbane etnologije tog doba, kaže da je bilo nezamislivo zaobići naš list.

– Posle osmišljavanja ideje, nemoguće je bilo ne uzeti za građu upravo materijal iz „Politike”, koja je tada vodila bitku za čitaoce sa „Pravdom” i „Vremenom”. „Politika” je tih decenija bila ugledno, možda i dominantno prestoničko glasilo. Sa obiljem tema: od politike, informacija o pulsiranju prestonice, sporta, mode... „Politika” je revnosno donosila tekstove o novim tokovima u svetu – kaže Jovanović i dodaje da su uz redakcijske strane izuzetno moderne bile i one oglasne.

Uprkos ekonomskim krizama 1921. i 1929. godine, zahuktala prodaja i zanatska proizvodnja uticale su da se oglašavanju veoma temeljno pristupa

– U periodu između dva svetska rata oglasi su bili savremeni i zanimljivi. A među fotoreporterima radile su legende, poput Ace Simića, a njihove fotografije bile su pravo vizuelno blago – podseća Jovanović.

---------------------------------------------

Suveniri sa motivima Karađorđevića i Obrenovića

Povodom pola veka od osnivanja Istorijskog muzeja Srbije, inače ustanova u kojoj radi Rastko Šurdić, sledećeg meseca biće predstavljeni novi suveniri i otvorena izložba „Dve dinastije”. Kao motivi na ovim „sitnicama za uspomenu” biće prikazi predmeti fonda muzeja, koji su pripadali porodicama Karađorđević i Obrenović.

A. Cvetićanin

objavljeno: 09.03.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.