Dečija pomama za vebkinzima

Izvor: B92, 22.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečija pomama za "vebkinzima"

Vebkinz maca

Milburn -- Deca u SAD "poludela" su za novim igračkama po imenu "vebkinz" (Webkinz), koje se povezuju s Internetom.

One izgledaju kao obične plišane životinje, ali svaka ima tajni kod, koji detetu omogućava da je "usvoji" na specijalnom sajtu na Internetu. Iako izumitelji najnovije virtuelne igračke tvrde da vebkinzi razvijaju osećaj odgovornosti kod svojih mladih vlasnika, roditelje brine što njihova deca provode još više vremena ispred kompjutera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Svakog dana dobijamo po 300 igračaka i rasprodamo ih za tili čas a najmanje 90 već zabrinutih roditelja dnevno pita da li imamo vebkinze", rekle su novinaru Glasa Amerike prodavačice i tvrde da ne mogu da dovoljno brzo iznesu nove igračke na police.

A kada je jedna zakasnela isporuka konačno stigla u prodavnicu u Milburnu, u Nju Džersiju, vebkinzi su "planuli" za dva sata.

Vebkinzi objedinjuju video igrice, mekane životinje o kojima deca vole da se staraju, kao i interakciju na Internetu, navodi predstavnica industrije igračaka Edrijen Citrin.

Na vebsajtu vebkinza deca igraju igrice da bi "zaradila" virtuelni novac, koji zatim troše na hranu, garderobu i igračke za Internet kuću svog ljubimca. Deca vode računa o vebkinzima kao da su živa bića.

Stručnjaci, međutim, ukazuju da su igračke kompletan virtuelni svet, koji neku decu drži satima prikovanim za kompjuter. "Toliko toga možete da uradite na vebsajtu ali i sa samom životinjom", kaže dečji psiholog Emili Fajgelman koja ne vidi ništa zabrinjavajuće u novoj dečjoj pomami.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.