Izvor: Luftika.rs, 07.Dec.2022, 18:37

Deca inteligenciju nasleđuju od majke duplo češće nego od oca

Roditelji širom sveta vole da neke osobine svoje dece pripisuju sebi, bilo da se radi o sportskim uspesima, muzičkom talentu, humoru i(li) inteligenciji.
Mnoga istraživanja su u konačnici potvrdila da se pojedine osobine zaista nasleđuju od jednog od roditelja a ono što je “amin” u svetu genetike je da je jedna stvar uglavnom nasleđuje od mame. I tu nema rasprave.
Opšte je poznato da žene imaju XX hromozome, a muškarci XY. Brojna istraživanja su potvrdila da je hromozom >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << X odgovoran za nošenje inteligencije, što znači da je dvostruko veća verovatnoća da će majka preneti inteligenciju deci.
Procenjuje se da je od 40 do 60 odsto inteligencije nasledno, a istraživanje sprovedeno na Medicinskom istraživačkom odeljenju za društvene i javno-zdravstvene nauke u Glazgovu otkriva da je IQ dece obično sličan majčinom.
Takođe, naučnici su otkrili da je najbolji pokazatelj inteligencije u većini slučajeva bila detetova majka i da se IQ dece razlikuje od onog majke za oko 15 bodova.
Izvor: k1info
10 bolesti koje nasleđujemo isključivo od majke

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Osobina koju djeca nasljeđuju isključivo od majke

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Dec.2022

Roditelji širom svijeta vole da neke osobine svoje djece pripisuju sebi, bilo da se radi o sportskim uspjesima, muzičko talentu, humoru…

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.