Deca imaju izbor, a roditelji odgovornost

Izvor: Mondo, 24.Mar.2018, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Deca imaju izbor, a roditelji odgovornost"

Glumac Aleksandar Radojičić za MONDO o programu i sadržajima za decu, odrastanju "nekad i sad"…

Glumac Aleksandar Radojičić nije poznat samo po filmovima kao što je "Montevideo, Bog te video" ili "Patuljci sa naslovnih strana", već i po sinhronizaciji crtanih i igranih filmova za decu.

Sa glumcem smo razgovarali o filmu "Zec Petar" po knjizi Beatriks Poter, koji će ovog vikenda biti prikazan u Cineplexx bioskopima, i predstavlja igrano-animiranu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << priču za celu porodicu.

Radojičić daje glas zecu Bendžaminu, kako kaže, "debelom drugaru Zeca Petra".

"On je njegov prijatelj zbog kojeg ulazi u razne avanture, ali i neprilike. Koliko mu je zanimljivo, toliko može i da nastrada u pojedinim situacijama. Ali naravno, drugarstvo pobeđuje na kraju, i Bendžamin se na neki način i brine o Petru, barem sam ja to tako doživeo," rekao je glumac za MONDO.

Aleksandar je i otac petogodišnje devojčice Aje, pa smo ga pitali šta misli o ponudi sadržaja za decu.

"Što se tiče knjiga, mislim da je ponuda bogatija nego kada sam ja bio mali. Zaista, kada uđem u knjižaru, to je mnoštvo knjiga, sada su poređane po žanru, uzrastu… Nisam, naravno, listao baš sve, ali zbog kćerke dolazim u dodir sa knjižicama i bajkama, i mislim da tu zaista ima šta da se ponudi deci."

"Na roditeljima je da se potrude, da istraže malo ponudu, da sede sa svojim detetom i čitaju mu priče, to zavisi od svakoga ponaosob. Naravno, i crtaća sada ima više, u bioskopu naročito, možda ne toliko na televiziji, ali tu je Internet i YouTube. Sada postoje i kanali koji non-stop emituju crtaće, toga ranije nije bilo. Naravno, postoji i program lošijeg kvaliteta, ne može sve biti kvalitetno kada nas 'bombarduju' sa svih strana raznim sadržajima, ali opet kažem – to je na roditeljima, da li će pratiti šta im deca gledaju, ili će im dati telefon ili tablet i pustiti ih da sami 'vršljaju' po Internetu."

Alarm: Deca zbog tehnologije više ne umeju da drže olovke!

Na pitanje o omiljenom crtaću, ne može da se odluči!

"Ma, sve sam ih voleo! Crtani, dvoumim se… 'Mač u kamenu' i 'Robin Hud', Diznijevi klasici. Žao mi je što više nema na televiziji onih lepih, kratkometražnih crtaća koje smo mi gledali kada smo bili mali. Ali, što sam stariji, to više shvatam da su to bila 'srećna' vremena kada se nije vodilo računa ni o autorskim pravima, ni o plaćanju," rekao je on.

Podvlači važnost igranja napolju u odrastanju svakog deteta.

"Van ekrana, sada imamo brojne igraonice, parkiće za decu… Samo je važno animirati dete da se bavi time, a ne da sedi i bulji u ekran. Prosto mislim da je ta odgovornost na roditeljima, isto važi i za igračke, u tome sam, pa imam priliku da vidim koliki je izbor. Trudim se da kćerki ograničim, da je ne 'bombardujem' igračkama, jer će detetu tako samo brže dosaditi. Njen najbolji drug je trotinet, i mene to smiruje jer se brinem o njenom odrastanju. Svako vreme, naravno, nosi neke dobre i loše stvari, ali mislim da nemamo razloga da previše brinemo ukoliko smo zaista posvećeni odrastanju i vaspitanju svoje dece," rekao je Aleksandar.

Aleksandar već ima iskustvo u sinhronizaciji, na filmovima "Hotel Transilvanija 2" i "Bik Ferdinand".

"Najzabavniji deo sinhronizacije je taj što imate priliku da dajete glas životinji, ili liku koji u priči upada u situacije koje su, u realnom svetu, nemoguće. To je povratak u detinjstvo i veoma je zabavno, naročito kada je u pitanju ovako kvalitetan crtani film, urađen do perfekcije. S druge strane, imate neke parametre kojih morate da se pridržavate jer je animacija već urađena i glas već nasnimljen, a vi to morate da 'pogodite'. Takođe, ako je recimo u pitanju šala na stranom jeziku, ona se prilagođava, možda će kod nas biti drugačija, ili će se izgovarati brže… Brzo se uđe u štos i ovo je zaista predivno iskustvo," rekao je on.

Pogledajte trejler filma "Zec Petar"!



Izvor: Con Film Srbija

I MONDO TV prilog sa Aleksandrom Radojičićem.



Izvor: MONDO

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.