Izvor: B92, 22.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debata o sveštenicima pedofilima

Meksiko Siti -- U Meksiku je započela debata o tome kako da se spreči seksualno zlostavljanje dece unutar katoličke crkve.

Sveštenici i verski pravni eksperti raspravljaju i o tome kakva kazna treba da se izriče za ove zločine. Razgovori su deo četvorodnevnog simpozijuma koji su organizovali Meksički biskupski univerzitet (UPM) i Nadbiskupija grada Meksika.

Učesnici simpozijuma pokušaće da razmotre seksualno zlostavljanje koje čine sveštenici na akademski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << način, a razgovaraće i o kažnjavanju i strategijama sprečavanja tih zločina.

Ti zločini su u suprotnosti sa "Deset zapovesti" i "ostavljaju pogubne posledice na žrtve, njihove porodice, podjednako kao i na samu crkvu i njeno sveštenstvo", pročitao je svoje saopštenje na simpozijumu kardinal Meksiko sitija Norberto Rivera.

"Crkveni i građanski zakoni treba strogo da kazne počinioce", dodao je on.

Otac Mario Medina Balam, koji predaje kanonsko pravo na UPM, rekao je da je svrha simpozijuma da se nađu rešenja, a ne da se upire prstom u nekoga.

Sudija višeg suda u Los Anđelesu odbacio je prošlog novembra optužbe protiv Rivere za kovanje zavere sa rimokatoličkim zvaničnicima u SAD kako bi zaštitili sveštenike osumnjičene za pedofiliju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.