Dar od boga

Izvor: Glas javnosti, 01.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dar od boga

Vitomir Nikolić, po struci mašinbravar, a po umetničkoj i emotivnoj vokaciji slikar, jedini je na svetu napravio portret Džona Kenedija od - slame. Taj portret, u ime porodice ubijenog predsednika Amerike, otkupio je nekadašnji američki ambasador u Beogradu, koji ga je video na jednoj izložbi u Vojvodini.

Slikar neobičnog dara živi i stvara u Vladičinom Hanu, a svoje slike izlože u Sutomoru, na bijenalu srpsko-crnogorskih umetnika. Ovom tehnikom Vitomir je napravio portrete >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i drugih poznatih ličnosti - Tita, predsednika drugih država, narodnih heroja, političara...

Pune dve decenije strpljivo izrađuje ikone od bilja, suvog cveća i travki. Slamu uporno seče žiletom ili skalpelom od „čvora do čvora,“ i lepi na sliku.

NJegovu ikonu od trava Majke Božje blagoslovio je vladika niški Irinej, i pokrenuo inicijativu da se ikona prenese na Svetu goru. Blagoslov je takođe dao rektor Prizrenske bogoslovije „Sveti Kirilo i Metodije“ protojerej-stavrofor Milutin Timotijević.

PRIZNANJE

Davne 1962. godine, na njegovoj prvoj samostalnoj izložbi u Odžacima, naš poznati slikar Petar Konjović nazvao je Nikolićev talenat Božjim darom. Izdao je nedavno monografiju pod nazivom „Ikona kao san uz Božji dar“. Kuću je napravio od slika. Kao mlad želeo je da upiše akademiju, ali otac, ratni vojni invalid, nije imao para da ga školuje, pa je odustao. Ali, kako se Božiji dar ne može sakriti, na kraju se, ipak, latio posla za kojim sam oduvek žudeo.

Do sada je stvorio preko 200 radova, a uspešno je realizovao više od 100 samostalnih i 50 grupnih izložbi širom sveta. Radeći ikone intarzijom, počevši od 1987. godine, dostigao je vrhunski domet.

- Sve je počelo posle jednog mog sna - kaže Vitomir.

- Od trenutka kad sam sanjao Boga. Rekao mi je u snu da počnem da radim ikone i da prve dve obavezno poklonim crkvi. I zaista, tako se u meni rodio slikar. Prvo sam napravio ikonu svetog Save, koju sam poklonio istoimenom hramu u Beogradu, a onda i Bogorodicu.

U jednu ikonu se ugradi, priča on, i hiljadu parčića slame, koja mora najmanje godinu dana da se suši da bi dobila prirodnu boju. Stabljike Vitomir sam traži po poljima. U svojoj kući ima slamu u 25 boja, neku staru i 40 godina.

- Najteže je uraditi lice sveca i uklopiti svako parče - veli umetnik s juga Srbije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.