Dan kada 3.300 restorana u svetu kuva skoro isto

Izvor: Mondo, 03.Mar.2018, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan kada 3.300 restorana u svetu kuva skoro isto

I nekoliko restorana u Srbiji će se pridružiti ovoj akciji, a vi?

Foto: Mondo/Goran Sivački

Posle fantastičnog uspeha francuske večere koja su organizovane u martu 2015, 2016. i 2017. godine, i ove godine ljubitelji ove kuhinje će imati priliku da uživaju.

Četvrto izdanje "Ukusa Francuske" planirano je za 21. mart 2018, a koncepcija je ostala ista: širom planete restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru svoj meni u čast francuske gastronomije.

Godine 2015. učestvovalo je 1.000 restorana, a četiri godine kasnije, 2018. događaj će okupiti 3.300 restorana iz celog sveta!

Beograd ima najviše prijavljenih restorana

U prvom izdanju u Srbiji 2015. učestvovalo je pet restorana, u drugom 15, u trećem 17, a u ovom izdanju 16: 13 iz Beograda, 2 iz Novog Sada i jedan iz Vrnjačke Banje. Srbija ima najveći broj prijavljenih restorana u regionu. Francuske menije, koje je odobrio specijalan žiri sastavljen od najvećih svetskih kuvara, beogradski restorani poslužiće vam 21. marta 2018, a neki i tokom cele sedmice od 19. do 25. marta. Spisak restorana pogledajte na www.goodfrance.fr

"Goût de France" (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dukasa i Ministarstva za Evropu i spoljne poslove. Promovišući ovaj projekat, ministar inostranih poslova Francuske podsetio je na činjenicu da je gastronomija ušla na UNESCO listu svetske kulturne baštine.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000).

Međutim, ova gastronomska fešta "Ukusi Francuske" ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle, svaki kuvar koji želi da se priključi akciji osmišljava svoj meni držeći se tradicionalnog francuskog okvira: bogatiji aperitiv, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, dezert (ili dva dezerta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), vina i šampanjac.

Kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.

Osnovu treba da čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina i sa mnogo povrća. Cenu ponuđenih menija određuju sami restorani.

Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta su se samostalno prijavili organizacionom komitetu, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, potom je napravio selekciju i izabrao restorane koji su na spisku zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka na mapi ovog jedinstvenog, globalnog projekta.

Meniji će u okviru "Ukusa Francuske" i ove godine biti posluživani i na francuskim brodovima i u avionima francuskih kompanija, a po prvi put učestvuju i škole kulinarstva i ugostiteljstva.

Ovogodišnje izdanje ima temu: gastronomija regiona Nuvel Akiten (Nouvelle Aquitaine), ili, jednostavnije rečeno, Bordo sa okolinom, što je sinonim za guščiju džigericu, vina, tartufe, ostrige, pršut, sireve, pačetinu, guščije meso, paštete… Takođe, Alen Dikas je pozvao restorane u Francuskoj da deo menija posvete uspomeni na nedavno preminulog šefa, Pola Bokiza.

Pročitajte i ovo:

MONDO u kuhinji sa Stevom KarapandžomLepi Brka i MONDO u epizodi: Pasulj u čokoladi!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.