Izvor: B92, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan Republike - krsna slava

Gornji Milanovac -- Dragan Kamaljević iz rudničkog sela Dragolj već deset godina slavi nekadašnji Dan Republike, 29. novembar, kao krsnu slavu.

On je tada odlučio da mu krsna slava više ne bude Sveti Nikola, već taj nekadašnji praznik bivše Jugoslavije. Kako je izjavio agenciji Beta, 29. novembar počeo je da slavi posle raspada SFRJ, zbog žalosti za tom državom.

"Shvatio sam da svi gubimo i da smo mogli da živimo zajedno, od Vardara do Triglava, i da smo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao takva država bili najbogatiji u Evropi, ali su pojedinci umesto reformi sprovodili ličnu politiku", rekao je Kamaljević.

Odluku da promeni slavu on je objasnio željom da trajno sačuva sećanje na "bezbrižno detinjstvo, mladost i prijateljstvo sa mnogim pojedincima iz svih republika".

"Imam dvoje dece i oni će nastaviti da slave 29. novembar, na Nikoljdan idemo na slavu kod drugih, a ovogodišnji jubilej ću obeležiti posebno svečano jer mi mnogi nisu verovali da ću tako uraditi", rekao je Kamaljević.

On je, inače, već godinama biran za odbornika u Skupštini opštine Gornji Milanovac.

Na ovogodišnju slavu pozvao je i novinare "da obaveste svet da sećanje na jednu bogatu zemlju i dalje postoji, a da je nestala zbog plitke pameti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.