Da učenje ne bude smaranje

Izvor: Prva.rs, 27.Maj.2014, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da učenje ne bude "smaranje"

Kraj školske godine se bliži, i pravo je vreme da školarci dodatno "zagreju stolice" i poprave loše ocene. Ali, kako pomoći deci koja su iz nekog razloga izgubila motivaciju i nikako ne uspevaju da se usredsrede na učenje?
Istina, pad motivacije može da bude posledica zamora od škole i knjiga ili nakon izostanka očekivanog rezultata uprkos dosadašnjem uloženom trudu. S druge strane, volja za sticanjem novih znanja može postepeno da se izgubi ako se smanjuje zadovoljstvo koje ta aktivnost pruža ili ako neprestano "bubanje" počinje da "smara". U takvim situacijama, deci je očigledno neophodna podrška roditelja. Da bi se dete podstaklo da bolje uči, psiholozi savetuju:
- Pomozite detetu da napravi dobar plan učenja, u kome će svakoga dana biti ostavljeno i vreme za slobodne aktivnosti.
- Proverite da li se vašem školarcu nagomilalo gradivo iz nekog predmeta, pa mu pomozite da svakog dana nadoknađuje po malo od onoga što je propustilo da nauči.
- Ako ste se uverili da je dete dobro savladalo neki premet, podstaknite ga da se što pre javi da odgovara, jer tako ima najviše šanse za dobije visoku ocenu.
- Kada dete dobije bolju ocenu, pohvalite ga i postignuti rezultat dovedite u vezu sa vremenom koje je utrošilo na učenje – tako ćete ojačati njegov osećaj da se trud isplatio.
- Ispričajte detetu šta vi radite i kako sebe motivišete na neku aktivnost kada vam padne radni elan.
Ovakvi postupci roditelja obično "pale" i brzo pokreću na akciju i daju rezultate.
Izvor: Novosti

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.