Da slamka izdrži!

Izvor: Glas javnosti, 02.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da slamka izdrži!

- Užički aforističar Rade Jovanović uveren je da se mi Srbi, kao narod, odlično držimo. Samo da izdrži i slamka. U nastavku ove svoje patriotske, državotvorne teorije, Jovanović dalje tvrdi da smo mi Srbi - svi iste generacije. Svi smo rođeni pre rata!

Jovanović je ovih dana objavio šestu knjigu aforizama. Ostale je objavljivao za ‘’vunenih vremena’’, ovu kad su vremena uveliko postala - sintetička.

- U vunena vremena bilo je vruće, uvek je postojala opasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da se opržiš. Sad je drugačije, sintetiku provučeš kroz vodu i sve se spere. Danas se niko ne boji nikoga sem sebe - podvlači Jovanović razlike između onih i ovih vremena.

Za ‘’vunenih vremena’’, a kako čovek drugačije da ih nazove kad im ime tako lepo stoji, i tako je opisno, Rade je svojim knjigama davao naslove poput - ‘’Kuća smeća’’, ‘’Srbija na isteku’’, itd, ovu knjigu kratko je nazvao - ‘’Kratko i kasno’’...

- Naslov kao iz moralno političke nastave - sam sebe kritikuje Jovanović.

Zašto je dao takav naslov - zato! Zbog toga što ga danas više ne obuzima stvaralačka jeza.

- Nemam više inspiracije. I ona je postala monotona. Dobio sam vlast kakvu sam želeo, sad mogu samo da kukam. Plakali smo da dođe ova vlast, sad možemo samo da naričemo - žali se Jovanović na nova vremena.

Ta stvaralačka jeza koja ga više ne obuzima, poticala je, promišlja Rade, ne samo od inspiracije, nego i od potencijalne opasnosti, da ono što čovek piše može i da košta. Jednom je tako, dok je bilo te jeze, napisao - dok ga nisu saslušali islednici, optuženi je bio naš poznati književnik. Danas je skuplje ćutanje, veli.

Razlog što je sve to tako, što se tako oseća, veoma je jednostavan, objašnjava.

- Sa vođom ukopali smo i srpsku aforistiku, sahranili i Domanovića u srpskoj

satiri. Sad više ne znam koga da kritikujem, ovo je hidra sa stotinu glava. A nekad, u slavna vremena, vođa je bio 50 odsto srpskog afirističkog buma - nastavlja Jovanović.

Nekad, vođa je mogao, sa setom se priseća, da kaže ono što ni svojoj ženi, kad se naljuti, nije smeo da izdeklamuje, sad više nema kome. Teška vremena i za njega i za nove, mlade srpske aforističare.

- Ovi novi aforističari ne traže više dlaku u jajetu, jer se boje da će i za malo, ostati bez jaja - kaže ovaj Užičanin.

U dugoj karijeri aforističara Rade se jedino ne može pohvaliti da je zbog aforizama zatvaran. Sreća bila, pa su u vunena vremena Srbi malo čitali knjige...

Nekad je Rade lepo pisao - bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob, bolje da nikada nismo mogli da biramo... Zatim - spreman sam da poginem za vođu, mada, red je da i on nešto učini za sebe... Pa onda - očekuje se rekordna žetva, preorali smo još nekoliko gradova... U ovoj, novoj knjizi, za koju je aforizme pisao od 1997. do 2002. godine, ono kad je Srbija bila na isteku, jednom se prisetio, pa je zapisao - tragedija nebeskog naroda jeste što ne postoji plafon njegovog stradanja. Aforizam svež, kao da je pisan juče. Drugi put kad su počeli da nas bombarduju, Radu palo na pamet - nismo imali nameru da zaratimo sa celim svetom, jednostavno, imali smo sreće!

Nova knjiga je, nastavlja Jovanović, tek odgovor na prethodne tri - četiri, u kojima se govorilo šta da se radi. U ovoj, kratko i kasno, piše - dobili ste ono što ste tražili.

- Postoji jedno pitanje na koje zaista nemam odgovora, ma koliko ga tražio - kako jedna zemlja može sprovoditi evoluciju ako u njoj najmlađi sanjaju da jednog dana, kada porastu, postanu - gorile! - pita Jovanović.

Mada u nas vremena više nisu vunena, a ponestaje i inspiracije, u Srbiji, slaže se Jovanović, nije baš da nije ludo i zanimljivo.

- Ma, Tesla bi kod nas danas mogao da ide po kućama, da naplaćuje struju, a Vuk da beleži ove novokomponovane pesme...

Zbog opšte situacije, i erski duh danas je u ozbiljnoj opasnosti, naslućuje Jovanović.

- Ere su uvek ratovali, sa Turicima, sa Švabama i uvek pobeđivali lukavstvom, prevarom, umom se borili protiv gluposti, a uzgred je sve to bilo i smešno. Sad se to obrnulo, naši protivnici primenjuju ersku taktiku, a mi smo prihvatili taktiku protivnika - objašnjava Jovanović.

U novoj knjizi, užički aforističar bavi se i budućnošću Srba. Kratko kaže - nije važno što pišamo uz vetar, bitno je da stvar i dalje držimo u svojim rukama!

Jovanović je, zaključuje, čvrsto rešio da više ne piše. Kaže, pametni su odavno sve shvatili, a budalama pisati ne vredi. Ovaj Užičanin još davno je zapisao - Srbi su koristili pribor za jelo u 14. veku, a i danas smo jedna od najrazvijenijih srednjovekovnih država.Ko je shvatio - shvatio. Ko nije, džaba mu dalje pisati aforizme.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.