Da li znate od čega ste umorni?

Izvor: Mondo, 18.Maj.2017, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li znate od čega ste umorni?

Ako se često osečate umorno, bezvoljno, ako se zadišete nakon kraće šetnje, imate osećaj da možete da prespavate ceo dan... onda je ovaj tekst baš za vas.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Ukoliko ste se prepoznali u ovom uvodu, posetite Facebook stranicu - Da li vam je dosadio umor - i proverite da li razlog vašeg umora poremeča rada štitaste žlezde.

Ova Facebook stranica je deo kampanje "Nije do tebe, u pitanju je tvoja štitasta zlezda", koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je Srpsko tiroidno društvo pokrenulo povodom Međunarodne nedelje štitaste žlezde od 22. do 29. maja.

Pročitajte: Kako da znate da li vam je "proradila štitna"

"Naš užurbani savremeni način života podrazumeva sve manje vemena za opuštanje. Trpimo umor, probleme sa spavanjem, ili se borimo sa kilogramima. Za sve te stvari krivimo sebe ili svoj način života, ali možda nije do nas. Možda je u pitanju poremećaj funkcije štitaste žlezde. Pojedini simptomi mogu imati više uzroka, ali ako je u pitanju porememećaj funkcije štitaste žlezde lekar vam može pomoći da se ponovo osećate dobro u svojoj koži", kaže doc. dr Biljana Nedeljković Beleslin, iz Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

Prošle godine je po prvi put u Srbiji dobijena procena učestalosti poremećaja tiroidne funkcije. Više od 1.400 građana Srbije uradilo je analize hormona štitaste žlezde i konsultovalo se sa lekarima.

Pročitajte: Kućni test za proverite štitaste žlezde

Rezultati do kojih se došlo pokazuju da smanjenu funkciju štitaste žlezde (hipotireoza) ima sedam odsto stanovništva, dok četiri odsto ima povećanu funkciju (hipertireoza). Više od 11 odsto testiranih građana ima poremećaj u radu štitaste žlezde. Teški poremećaji zabeleženi su u tri odsto slučajeva.

U svetu više od 300 miliona ljudi pati od problema sa štitastom žlezdom, od čega čak polovina njih nije svesno takvog svog stanja.

Pročitajte: Hašimoto - kad se "gasi" štitasta žlezda

Simptomi, kao što su zamor i malaksalost, osetljivost ili depresija, u slučaju nedovoljno aktivnne štitaste žlezde, ili nervoza, prevelika emotivnost, gubitak težine i problemi sa spavanjem u slučaju hiperaktivnosti, mogu se lako zamaskirati u neku drugu bolest.

------------------------------------------------------------------------------MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.