Da li su ugljeni hidrati zaista toliko štetni

Izvor: Mondo, 12.Mar.2017, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su ugljeni hidrati zaista toliko štetni

Svi smo čuli da su ugljeni hidrati glavni krivac za gojaznost, a evo šta kaže nutricionistkinja, koliko u tome ima istine.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

O ugljenim hidratima se već godinama unazad priča isključivo kao o neprjiatelju vitke linije. Nutricionistkinja Džeki Linč kaže da je pametno ograničiti unos hleba i testenine, ali da ih ne treba skroz izbaciti iz ishrane jer sadrže molekule koji imaju važnu ulogu u telesnim funkcijama.

Nutricionistkinja >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kaže da se o ugljenim hidratima govori u negativnom kontekstu jer, ukoliko unosite ugljene hidrate a ne krećete se, telo će početi da pravi "zalihe", odnosno salo.

To, naravno, ne znači da ne treba da jedemo ugljene hidrate, već da treba da uskladimo količinu unetih ugljenih hidrata sa fizičkom aktivnošću.

"Oni koji se manje kreću trebalo bi da unose manje ugljenih hidrata, a da konzumiraju povrće koje sadrži skrob - na primer, krompir ili pasulj", kaže Linčova.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.