Da li smo bezbedni u slučaju udara groma u automobil?

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 17:38

Da li smo bezbedni u slučaju udara groma u automobil?

Šta možete da uradite kada se nađete usred oluje?

Šta se dešava ako u vozilo udari grom? Elektricitet se širi eksterijerom automobila i završava u zemlji (sistem Faradejevog kaveza).

Vozač i putnici su bezbedni, ali neki raniji slučajevi pokazuju da je velika verovatnoća da će grom oštetiti elektronika u automobilu, a jak strujni udar može da izazove i korodiranje lima ili naprsline na farbi spoljašnjosti, piše Revijahak.

Šta možete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da uradite kao vozač i putnici? Kada ste usred oluje, ne dirajte metalne delove automobila ili unutrašnji (ogoljeni) deo metalne karoserije. Čak i ako nema kiše, zatvorite sve prozore u automobilu.

U slučaju udara groma, preporučljivo je parkirati vozilo sa strane, ugasiti motor i neko vreme izbegavati dodirivanje bilo koje metalne površine u automobilu, kao i radio ili multimedijalni sistem.

Posledica po vaše zdravlje u tom slučaju ne bi trebalo da bude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.