Izvor: Luftika.rs, 03.Jan.2024, 11:50

Čuvenu bosansku poslasticu na Balkanu obožavaju, a našla se na listi 100 najgore ocenjenih jela

Tradicionalna bosanska poslastica gurabija našla se na listi od 100 najgore ocenjenih jela u svetu, gde je zauzela 90. mesto s ocenom 2,8.
Naime, svetski gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio listu najgore ocenjenih jela prema njihovim korisnicima.
Tako se na listi našla i gurabija, koja se često smatrala siromašnom poslasticom jer za nju nije bilo potrebno mnogo sastojaka.
„Klasična bosanska poslastica, gurabija je vrsta okruglog, pljosnatog kolačića od prhkog testa >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << koji se obično pravi od brašna, šećera i ulja. Veruje se da ovaj slatki specijalitet ima istočnjačko poreklo, te je neizostavan deo kulture, tradicije i kulinarskog nasleđa celog Balkana“, napisali su na stranici Taste Atlasa.
Objasnili su da gurabija takođe može da dolazi u različitim varijantama, a često se dodaju i sastojci poput jaja, praška za pecivo ili sode bikarbone, maslaca ili margarina te mlečni proizvodi poput pavlake, jogurta ili mleka.
Nezaobilazni sastojak je svakako i šećer, a Taste Atlas ističe kako se gurabija posipa vanilin šećerom, a neki dodaju i koricu limuna, orašaste plodove i suvo voće.








View this post on Instagram


















A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)


„Osim sastojaka koji se koriste za izradu deserta, kolačići se mogu razlikovati i po veličini, obliku i dekoraciji. U Bosni i Hercegovini se kolačići često ukrašavaju viljuškom ili nožem, dok je istinska prepoznatljivost bosanskih gurabija kockica šećera koja se utiskuje u sredinu kolačića pre nego što se ispeku“, objasnili su.
Takođe, naveli su da se gurabija može pronaći s nešto drugačijim ukusom u Albaniji, Makedoniji i Srbiji. Posebno su istakli i tuzlanske gurabije koje se prave s dodatkom pekmeza od jabuke.
„Bosanskohercegovački grad Tuzla, s druge strane, poznata je po svojim gurabijama s pekmezom od jabuka (kuvan sok od jabuka), varijanti koja je karakteristična za bosanske muslimane. Ovi kolačići ne poznaju verske granice jer ih za verske praznike i slavlja podjednako pripremaju i muslimani i hiršćani“, ističu.
Gurabije se obično služe uz šolju kafe ili čaja, a možete ih jesti i za doručak uz šolju mleka, piše Klix.ba.
5 recepata za najbolja tradicionalna ruska jela koja će vas zagrejati i na debelom minusu
Izvor: NovaKlix.ba

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.