Izvor: Mondo, 27.Dec.2018, 16:12 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Čokoladne kocke
Brzo se pripremaju, a ukus je kao iz poslastičarnice!
Bogato čokoladno testo, glatka, sjajna glazura... Ovaj kolač impresionira i izgledom, i ukusom! Evo kako da ga pripremite.
Sastojci:
225 grama maslaca
180 grama brašna
200 grama kristal šećera
Kašičica praška za pecivo
Pola kašičice soli
25 grama kakao praha
60 mililitara vruće vode
Kašičica ekstrakta vanile
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Četiri jajeta
Dve kašike mleka
Za glazuru: 90 grama tamne čokolade, 25 grama putera, kašika meda
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kakao prah pomešajte sa vrućom vodom, dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite je da se ohladi, a u zdeli pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Mikserom mutite maslac, šećer, ekstrakt vanile, a zatim jedno po jedno jaje. Umešajte ohlađeni tečni kakao, a zatim dobro pomešajte sa mešavinom brašna.
Dobijeno testo preručite u pleh obložen papirom za pečenje, i kuhinjskom lopaticom zagladite površinu. Pecite u zagrejanoj rerni oko 55 minuta, ili dok čačkalica zabodena u centar kolača ne izađe suva. Ostavite kolač da se ohladi, a na srednjoj vatri istopite puter, čokoladu i med, dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru. Prelijte ohlađeni kolač, a zatim ga isecite na kocke.
Po želji, ovaj kolač možete dodatno aromatizovati, tako što ćete u njega dodati kašičicu instant kafe, koricu narandže ili čak višnje. Takođe, u testo možete dodati orahe ili lešnike za dodatnu teksturu.
Potpuno ohlađeni kolač možete i zamrznuti i čuvati do dva meseca u zamrzivaču.
Kako vi spremate omiljeni čokoladni kolač? Recite nam u komentarima!