Čarobna Zasavica: Mikrokosmos mira i lepote na sat i po vremena od Novog Sada

Izvor: Luftika.rs, 06.Dec.2022, 16:41

Čarobna Zasavica: Mikrokosmos mira i lepote na sat i po vremena od Novog Sada

Legenda i keltske karte kažu da je osam mesta na Balkanu na kojima su živeli zmajevi i da su oni, svojom snagom, očuvali prirodu. Jedno od njihovih staništa, prema predanju, jeste i jedan biser prirode Sremskog okruga.
Oni koji su odlučili da se “maknu” makar na jedan dan od gradske larme u tu oazu prirodnih lepota reći će da su se za tih nekoliko sati boravka u Zasavici osetili kao u nekom drugom kosmosu.
I zaista, poseta nadaleko poznatom rezervatu prirode gotovo da je meditativno >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << iskustvo – a do tog malog univerzuma od Novog Sada se stiže za nepunih sat i po vremena.
Foto: Luftika Nisam sigurna u kojem razredu je osnovna škola organizovala đačku ekskurziju u Zasavicu, ali sam sigurna da u tom uzrastu nisam mogla da cenim sve to što ona nudi ljudskom biću koje se na njenom tlu zadesi, zastane, zažmuri i duboko udahne.
Ekolozi i brojke kažu da se rezervat prostire na 1.825 hektara, od čega je 675 u prvoj kategoriji zaštite. U taj deo rezervata zaći mogu samo čuvari i istraživači, jer su u njemu brojne zaštićene biljne i životinjske vrste.
Vizitorski centar je centralno turističko mesto rezervata, na čijem ulazu posetioce pozdravlja jedinstvena kamena figura, prvi spomenik srpskom volu, težak oko 15 tona. Rad vajara Velimira Karavelića napravljen je od najtvrđeg kamena na svetu. Kamen je star više od milijardu godina, a kupljen je u Brazilu.
U vizitorskom delu nalazi se drveni vidikovac visok 18 metara, sa čijeg vrha “puca” zadivljujuć pogled ka pašnjaku od 300 hektara i najširem i najlepšem delu toka reke Zasavice. Izlet brodom ili vožnja mini vozom opcije su za razgledanje tog dragulja, ali najbolje ćete ga doživeti ako se odlučite za šetnju po tom nepreglednom prostranstvu, lagano, korak po korak.
Isto tako lagano, korak po korak, u susret će vam dolaziti izuzetno druželjubivi magarci. Zapravo, toliko druželjubivi da im neće biti dovoljno da ih samo pomilujete po leđima i ušima. Ako im se učini da se u vašem putničkom rancu nalazi neka poslastica (a vi ste samo posegnuli za paketom maramica ili telefonom kako biste ih fotografisali) budite uvereni da će vas pratiti u stopu dok ne budu sasvim sigurni da ipak nemate ništa za njih. Ne kaže se za džabe “tvrdoglav kao magare”.
Foto: Luftika Jednako pitomi, ali manje druželjubivi na tom pašnjaku u miru pasu i podolska goveda, buše, balkanske koze, karakačanske ovce, po koja mangulica se povalja po zemlji tražeći blato, a galop krda konja fantastičan je prizor zbog kojeg ćete se na trenutak osetiti kao da ste na setu nekog dokumentarnog filma poput “Poslednje oaze”.
Podaci o bogatstvu biljnog i životinjskog sveta u Zasavici fascinantni su (njih je oko 1.600 vrsta) i govore da je ona stanište za oko 180 vrsta ptica pa i velikog broja vodozemaca, gljiva, beskičmenjaka i sisara. Koliko je reka Zasavica nezagađena i čista govori podatak da ima i jednog neobičnog stanovnika – evropskog dabra. Ona je takođe dom za 25 vrsta riba.
Kada vas ošamute silne brojke i svež vazduh, možete da se okrepite u tamošnjem restoranu. Prostora za izvoljevanje nema, u Bircuzu kod dabra za doručak će vam poslužiti korpicu sa kojim parčetom hleba i daščicu sa suhomesnatim proizvodima od mangulice.
Iako se da pomisliti, dok ih bockate na čačkalicu, da to nije dovoljno za jedan pošten porodični fruštuk, ubrzo se da i shvatiti da vam je poslužena prava energetska bomba, posle koje o hrani ne razmišljate makar do narednog obroka – njihov gulaš od mangulice ostavlja bez reči.
Foto: Luftika A za piće, konobar je jasan:
– Imamo domaći sok od jabuke, bez šećera i konzervansa.
Neće vam poslužiti magareći sir, ali zato ga, na izlasku iz rezervata možete pazariti – ako vaš novčanik to bude mogao da podnese. Sada je već nadaleko poznato da je za jedan kilogram tog specijaliteta potrebno izdvojiti i do 1.000 evra (za kilogram tog sira potrebno je 25 litara magarećeg mleka).
U Zasavici se nalazi najveća farma muznih magaraca u Jugoistočnoj Evropi. Ako ne sir, onda možete kao suvenir odatle poneti sapun, kremu ili liker od magarećeg mleka i razne suhomesnate proizvode.
Za avanturiste, ne samo u degustatorskom smislu, koji odluče da prirodi poklone više od jednog dana, tu je i auto kamp “Camping Zasavica”.
I jedni i drugi u vrevu svojih svakodnevica vratiće se svakako bogatiji za neprocenjivo iskustvo i sa, možda nikada do tada ne osvešćenom, mišlju da je tom savršenom skladu prirode preko potrebno da nekad budemo samo njegovi nemi posmatrači.
Vojvođansko naselje „na kraju sveta“ rodna je gruda Laze Kostića i dom najviše roda u Srbiji

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.