Britanci i Amerikanci usvajaju dansku seriju

Izvor: Politika, 02.Nov.2013, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci i Amerikanci usvajaju dansku seriju

Producenti sa obe strane Atlantika nadaju se da će apsolutni televizijski hit, srpskim gledaocima poznat pod nazivom „Premijerka”(Borgen), postići još veći uspeh ako se pojavi na engleskom

Serija „Borgen” već je osvojila publiku širom sveta na izvornom danskom jeziku, da bi sada britanska scenaristkinja Pola Miln i čelnici američke televizije En-Bi-Si, u odvojenim najavama, nagovestili britansku, odnosno američku verziju.

Sa obe strane Atlantika nadaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se da će apsolutni televizijski hit, inače, srpskim gledaocima poznat i pod nazivom „Premijerka”, postići još veći uspeh ako se pojavi na engleskom jeziku. Domaća publika mogla je da prati ovu političku dramu na Radio-televiziji Vojvodine, kao i na Hrvatskoj radio-televiziji.

Danci palatu u kojoj su smeštene sve tri grane vlasti – zakonodavna, izvršna i sudska – nazivaju Borgen. Po njoj je serija, koja je počela da se emituje 2010, dobila ime. Reč je o odličnoj političkoj drami na koju slučajno naletite menjajući kanale, a onda sat vremena, koliko traje, ne možete da se odvojite od ekrana. Prati život i karijeru predsednice Umerene stranke Birgite Niborg, koja posle izbora neočekivano dolazi na čelo vlade kao prva premijerka u istoriji Danske. Tako počinje priča o politici u Kopenhagenu, stvaranju koalicija, politici kao umetnosti stvaranja kompromisa. Svaka sledeća scena očekuje se s nestrpljenjem dok premijerka i njen spin doktor smišljaju kako da zadrže stare i pridobiju nove saveznike. Vlast je, čak i u jednoj tako maloj, bogatoj i mirnoj zemlji, prikazana kao bespoštedni rat: protivnicima se nameštaju afere i naslovne strane tabloida, koalicioni partneri se ucenjuju, a bliski saradnici šalju nekoliko stotina kilometara daleko ako se pokažu nelojalnima. Ipak, scenaristi su vodili računa da ne uprljaju samu premijerku, prema kojoj gledaoci razvijaju simpatije i zbog kojih još imaju neku veru u politiku.

Popularnost u SAD ne iznenađuje ako se zna da američka publika rado prati političke drame poput „Zapadnog krila”, ali, opet, nije bila očekivana s obzirom na to da Amerikanci izbegavaju serije i filmove sa prevodom. Osim toga, „Borgen” prikazuje politički sistem veoma različit od njihovog. U proporcionalnom izbornom sistemu kakav je i onaj u Danskoj na vlast se dolazi i na njoj se ostaje uz pomoć veštine stvaranja kompromisa, kao i stalnih dogovora i nadmudrivanja sa koalicionim partnerima. Uz to, premijerka Danske prikazana je onako kako nikada ne bi bio prikazan američki predsednik: pre nego što ode na posao, deci spremi doručak, a obezbeđuju je svega dva, tri telohranitelja. O uspehu serije posredno je posvedočila i urednica magazina „Njuzvik” Tina Braun kada se nedavno pohvalila da je pratila „Borgen” dok još niko nije čuo za ovu seriju. Zato ne čudi što je En-Bi-Si, televizija koja je i stvorila „Zapadno krilo”, najavila američki rimejk. Za Britanku Polu Miln zadatak može biti još i lakši, jer su engleska i danska kultura bliže nego danska i američka. Bez obzira na to da li će zaista i doći do obe verzije na engleskom jeziku, danski javni servis ističe da je treća sezona, koja se trenutno emituje u Evropi i SAD, verovatno i poslednja. Danska televizija napravila je seriju koja obrađuje pitanja važna za zajednicu i hvata se u koštac sa najtežim problemima u društvu (pedofilija), ali nijednog trenutka ne upada u zamke patetike, melodrame ili dosadne usporenosti. Uverljivi glumci doprineli su tome da ova ozbiljna serija ujedno bude i zabavna. Trik kojim su se poslužili producenti svakako je taj da su svi protagonisti izuzetno privlačni i harizmatični ljudi. Sidse Babet Knudsen (44) je primila brojne pohvale za tumačenje lika umerene levičarke koja pokušava da pronađe zajednički jezik čak i sa zakletim protivnicima imigranata i industrijalcima koji se protive zelenim tehnologijama. O imidžu predsednice vlade brine se njen predstavnik za štampu Kasper Jul koga igra glumac Pilu Asbek (31), dok njenu stvarnu politiku istražuje novinarka Katrin Fonsmark u tumačenju Birgite Sjorensen (31).

U trećoj sezoni, Birgite Niborg gubi izbore, napušta politiku i postaje gostujući predavač i konsultant. Ne zadugo. Ponovo će se vratiti stranačkom životu i borbi za vlast.

Zanimljivo je da je ova priča o fiktivnoj premijerki predvidela stvarni dolazak žene na čelo danske vlade. Godinu dana posle početka emitovanja serije, prva danska premijerka postala je mlada, lepa premijerka iz redova socijaldemokrata – Hele Torning Šmit. Gledaoce sada intrigira da li će i poslednja sezona serije biti proročka kao i prva. I, naravno, kako će se u sve to uklopiti američka i britanska verzija.

J. S.

objavljeno: 03.11.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.