Bolje od pice: Galeta sa paradajzom

Izvor: Mondo, 17.Jul.2019, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolje od pice: Galeta sa paradajzom

Evo ideje za doručak kojim ćete oduševiti ukućane!

Sprema se jednostavno, a jedino što će vam oduzeti vreme je to što testo treba da odstoji u frižideru.

Sastojci:

Dve šolje brašna plus malo za posipanje

2 ¼ kašičice soli

170 grama putera (hladan, iseći ne listiće)

Kašika jabukovog sirćeta

Dva čena belog luka

Oko 500 grama paradajza, iseći na kolutove

110 grama tvrdog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sira, narendati

Jedno jaje

Malo morske soli

Malo mlevenog bibera

Pola limuna

Kašika sitno isečenog vlašca

Priprema:

Dve šolje brašna pomešajte sa 1¼ kašičicom soli, pa dodajte hladan puter isečen na listiće i mešajte. Dodajte sirće i ¼ šolje hladne vode. Dobro izmešajte, pa dodajte po kašiku vode, sve dok testo ne bude lepo sjedinjeno.

Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, kratko ga mesite, zatim uvijte u samolepljivu foliju i ostavite da stoji u frižideru oko dva sata.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. U posudu stavite paradajz isečen na kolutove, beli luk i kašičicu soli. Ostavite da odstoji oko pet minuta, da bi paradajz otpustio malo tečnosti. Zatim ocedite paradajz i prebacite na ubrus.

Izvadite testo na pobrašnjenu površinu, razvucite ga u krug, pa prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Narendajte sir odozgo, ali ostavite oko tri centimetra ivice. Poređajte paradajz i beli luk preko, a zatim preklopite ivice testa ka sredini. Premažite testo umućenim jajetom, paradajz poprskajte morskom solju i biberom. Ostavite da se ohladi u frižideru desetak minuta.

Pecite galetu oko 55 minuta ili dok se ne stvori zlatno-braon korica. Ostavite kratko da se ohladi, odozgo narendajte limunovu koru i pospite sitno iseckan vlašac.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.