Izvor: Mondo, 17.Jul.2019, 13:25 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Bolje od pice: Galeta sa paradajzom
Evo ideje za doručak kojim ćete oduševiti ukućane!
Sprema se jednostavno, a jedino što će vam oduzeti vreme je to što testo treba da odstoji u frižideru.
Sastojci:
Dve šolje brašna plus malo za posipanje
2 ¼ kašičice soli
170 grama putera (hladan, iseći ne listiće)
Kašika jabukovog sirćeta
Dva čena belog luka
Oko 500 grama paradajza, iseći na kolutove
110 grama tvrdog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sira, narendati
Jedno jaje
Malo morske soli
Malo mlevenog bibera
Pola limuna
Kašika sitno isečenog vlašca
Priprema:
Dve šolje brašna pomešajte sa 1¼ kašičicom soli, pa dodajte hladan puter isečen na listiće i mešajte. Dodajte sirće i ¼ šolje hladne vode. Dobro izmešajte, pa dodajte po kašiku vode, sve dok testo ne bude lepo sjedinjeno.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, kratko ga mesite, zatim uvijte u samolepljivu foliju i ostavite da stoji u frižideru oko dva sata.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. U posudu stavite paradajz isečen na kolutove, beli luk i kašičicu soli. Ostavite da odstoji oko pet minuta, da bi paradajz otpustio malo tečnosti. Zatim ocedite paradajz i prebacite na ubrus.
Izvadite testo na pobrašnjenu površinu, razvucite ga u krug, pa prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Narendajte sir odozgo, ali ostavite oko tri centimetra ivice. Poređajte paradajz i beli luk preko, a zatim preklopite ivice testa ka sredini. Premažite testo umućenim jajetom, paradajz poprskajte morskom solju i biberom. Ostavite da se ohladi u frižideru desetak minuta.
Pecite galetu oko 55 minuta ili dok se ne stvori zlatno-braon korica. Ostavite kratko da se ohladi, odozgo narendajte limunovu koru i pospite sitno iseckan vlašac.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!